Сините ще се оплачат на ЕК за "Южен поток"

Елица Мартинова 28 ноември 2012 в 11:54 1518 0

„Синята коалиция“ внесе в парламента декларация, обвиняваща кабинета на Бойко Борисов в предателство по отношение на сделката „Южен поток“. Сините ще сезират Европейската комисия за нередности по договора.

„Правителството на Бойко Борисов предаде интересите на България, подписвайки договора „Южен поток“. Прие на на територия газопровод, който е продължение на руската газопреносна система, от който няма ползи за българските граждани. Нашата страна няма да получи никакви транзитни такси до изплащането на инвестицията за изграждането на „Южен поток“, сочат в декларацията си сините.

Според „Синята коалиция“ българската страна няма да може да изплати инвестициите по изграждането на тръбата и тя ще стане собственост на „Газпром“.

„Кремъл ще придобие собствеността върху „Южен поток - България“ и оттам – безсрочно право на собственост върху газопровода на европейска територия.

Декларацията на сините предупреждава, че договорът по проекта нарушава европейското законодателство, защото не допуска по „Южен поток“ да се транспортира газ от трети страни.

„Синята коалиция“ ще поискаме среща с комисаря по енергетика. Ще запознаем ЕК с нарушаването на европейските договори. Ще настояваме за тяхната намеса за отстраняване на нарушенията. Това е последният начин да бъдат защитени българските интереси в договора „Южен поток“.

Реакцията на ГЕРБ по темата не закъсня и бе представена лично от икономическия министър Делян Добрев в кулоарите на парламента.

Той нарече твърденията в декларацията на "Синята коалиция" "откровени лъжи".

"Ние сме обсъждали многократно тези въпроси с колегите от "Синята коалиция". Затова съм огорчен, че за да си правят политика и за да си вдигат рейтинга, лъжат българските граждани", заяви Добрев.

Toй бе категоричен, че споразумението с "Газпром" отговаря на европейския регламент и уточни, че ЕК е в течение с целия проект. Икономическият министър посочи, че България няма да претърпи никакви загуби и интересите на страната са защитени.

"Не съм сигурен, че от "Синята коалиция" знаят какво искат. Те спекулират, че това е българо-руски проект, но в "Южен поток" има и немски инвеститори, и италиански инвеститори, България е само малка страна по проекта", обясни Добрев.

Министърът отхвърли възможността Русия да придобия тръбата на българска територия, като обясни, че екип от български експерти е направил разчет на сметките по проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови