Синята зона прибра 1.5 млн. лв. от шофьорите през октомври

Нели Чолашка 23 ноември 2012 в 15:04 1901 0

Новата синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новата синя зона. Снимка: Сергей Антонов

За паркиране в новата Синя и Зелена зона през октомври в София шофьорите са платили 1.136 млн. лв., отчетоха днес от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Приходът заедно със скобите и паяците е над 1.5 млн. лв. на месец (скоби 185 хил. лв., репатриране - 197 хил. лв.).

От ЦГМ не бяха подготвени със сравнителни данни за приходите от септември и октомври месец миналата година, когато имаше само Синя зона, но в началото на тази година беше публикувана информация, че за 2011 г. приходите от паркиране (без паяците и скобите) в Синята зона са 8 070 325 лв., което прави на месец около 672  529 лв.

Това означава, че в момента приходите от платеното паркиране са близо два пъти по-високи. Според ръководството на ЦГМ това се дължи основно на увеличените места, които миналата година са били 12 хил., а от началото на тази са близо 16 хил. В момента в Синята зона има 5061 места, а в Зелената - 10 382. От септември в Синята зона се плащат 2 лв. за час престой, а в Зелената - 1 лв. на час.

Когато бяха въведени новите правила за платено паркиране в София от кметството обявиха, че то се прави не с цел повече приходи, а за отпушване трафика в центъра на града.

Отпушването на центъра е факт, обяви председателят на Съвета на директорите Тодор Тодоров. Центърът направил т. нар. кордонно замерване в два делнични дни в час пик и се оказало, че в Синята зона са останали 21% свободни места за паркиране, а в Зелената - 18%.

Тодоров нямаше конкретни данни за свободните места в Синята зона септември миналата година, но по думите му тогава трудно се намирали такива места.

Общо за 9-месечието на тази година приходите от платеното паркиране на ЦГМ са 12.487 млн. лв., а разходите (заплати, техника, нови табели) - 9.736 млн. лв.  

Продадените винетки за безплатно паркиране на живеещите в Синята и Зелената зона са 7045 - 2395 за Синята зона (150 лв. годишно за първа кола) и 4680 за Зелената зона (100 лв. годишно за първа кола). Това означава, че от продажбата на винетки ЦГМ е прибрал минимум 827 250 лв.

Както вече обявихме печалбата от платеното паркиране ще подпомага градския транспорт, за да не се увеличава цената на билета от 1 лв. в момента, уточни Тодоров.

Това беше първият отчет от години за приходите и разходите на Центъра за градска мобилност. След като бяха въведени новите зони за платено паркиране, срещу които имаше протести, кметът Йорданка Фандъкова обеща ЦГМ да се отчита всяко тримесечие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови