Шефът на КФН овяви, че дава на прокурор Дянков, Трайков и фирма на Иво Прокопиев

12 септември 2013 в 18:24 11818 86

Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев обяви в интервю пред австрийския всекидневник Der Standard, че министрите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков и свързваната с Иво Прокопиев компания инвестиционен посредник „Булброкъркс” отиват на прокурор.

Те са обвинени, че са ощетили държавния интерес с 87 милиона лева. Сигналът е подаден на главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица.

Пресцентърът на Комисията за финансов надзор разпространи превод на интервюто на председателя на КФН Стоян Мавродиев пред Der Standard. Публикуваме част от него:

STANDARD: Как си обяснявате тогава недоверието на българите към търговските дружества?

Мавродиев: Понастоящем, българите имат доверие в малко неща. Преди всичко, те нямат доверие на своите политици, тъй като имат усещането, че са мамени през 20-те години преход от комунизъм към пазарна икономика. Те не вярват и на повечето влиятелни български предприемачи, защото смятат, че са забогатяли по непочтен начин.

STANDARD: Това погрешно ли е?

Мавродиев: Не е погрешно. Това действително беше така. Българите бяха измамени от много от партиите, които управляваха страната. Партиите обещаваха структурни реформи и по-висок стандарт наживот, но не изпълниха тези обещания.

STANDARD: Включвате ли в това число Вашата собствена партия - ГЕРБ?

Мавродиев: Аз бях един от основните критици на бившия министър на финансите Симеон Дянков (2009-2013), което е известно в България. Не се проведоха успешни структурни реформи в публичния сектор - няма реформа в здравеопазването, което сега е пред колапс, няма реформа в пенсионната система, в публичната администрация и т.н. Финансовият министър не беше реформатор, беше един провален министър, който сега се опитва да играе ролята на неразбрания реформатор. Той провеждаше единствено политика на икономии. Това беше основната причина, поради която предишното правителство подаде оставка през февруари и изгуби шанса да спечели пак мнозинство на изборите. Докато политиците не решат със закони проблема с прозрачността и концентрацията в икономиката, нищо няма да се промени. Хората ще продължават да протестират срещу всяко правителство.

STANDARD: Каква тежест има финансовият надзор на пазара при сегашния климат на протести и политическа безизходица в България?

Мавродиев: Ще ви дам един пример - миналата седмица подадохме сигнал до Главния прокурор в София срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество „Булброкърс” ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев и е било наето тогава от администрацията като консултант. Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка.

STANDARD: Моля, обяснете по-подробно.

Мавродиев:  След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г., българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. Врезултат на манипулации на борсата, българското правителство неуспя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен. Сега Главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство. Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери.

STANDARD: В бизнес средите в България има голямо съперничество. Как това напрежение се отразява върху работата на финансовия надзор?

Мавродиев: Встраната има медийни групи с висока концентрация на собственост, които се опитват да влияят както на политиката, така и на публичните институции, включително на КФН. Наскоро се изказах публично за една от тези групи - Икономедия, чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев. Водим редица съдебни дела срещу неговата група, но не само. Определени български медии създават неверни истории и се опитват да манипулират обществеността, само по причина, че тези бизнес групи не са доволни от някои решения на Комисията за финансов надзор. Повечето от техните операции се наблюдават именно от нашата комисия. 

В случая с г-н Прокопиев, някои от неговите фирми се финансират от частни пенсионни фондове в България. Тъй като сме задължени да защитаваме интересите на българите, които инвестират парите си в тези фондове, в редица случаи сме разпоредили тези пенсионни фондове - "Доверие" и "Алианц" - да се затворят определени инвестиции. Ние гледаме на някои от тях като на не достатъчно сигурни за бъдещите пенсионери и твърде рискови. Резултатът обаче е медийна кампания срещу Комисията за финансов надзор.

Мисля, че тази тенденция е опасна. Трябва да има граници, разграничаване между бизнеса и неетичното поведение, което има за цел да накърни репутацията на публични институции, като се разпространяват неверни, манипулирани истории. Високите морални стандарти са само фасада за някои фирми. В действителност става въпрос за прокарване на корпоративни интереси, като в същото време се оказва натиск върху публични институции да не изпълняват коректно своята дейност.

Стоян Мавродиев (43) е юрист, финансист, и един от основателите на бившата управляваща, консервативна партия ГЕРБ в България, чиято икономическа програма пише той. От 2009 г. е народен представител в Народното събрание, а през 2010 г. е избран за Председател на Комисията за финансов надзор в България с шестгодишен мандат.

Интервюто взе Маркус Бернат, Дер Щандард, 10.09. 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!