Шефът на БАН Стефан Воденичаров ще е новият министър на образованието

Александра Маркарян 30 януари 2013 в 10:51 4334 18

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще е новият министър на образованието.

Това обяви пресслужбата на Министерския съвет, 20-ина минути, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че новият министър ще е сегашният зам.-министър Милена Дамянова, а Воденичаров - новият шеф на фонд "Научни изследвания".

Дамянова остава зам.-министър на образованието с ресор "Средно образование"

"Тъй като остават няколко месеца до изборите, а в парламента имаме един образователен закон, мисля, че Милена ще го доизкара добре", заяви Борисов в изказване, излъчено по БНР.

В изпратеното 20-ина минути по-късно съобщение до медиите от пресслужбата на МС се цитира Борисов с думите:

"Проф. Воденичаров безспорно е добър учен, неслучайно избран за председател на Българската академия на науката. Убеден съм, че благодарение на тази кандидатура, развитието на изследователската дейност, както и тясното сътрудничество между Академията и МОМН, ще се осъществяват по-добре.".

Объркването стана, защото отново премиерът Борисов предпочете да говори пред операторите, а не пред репортерите, обясни репортер на БНР.

Докато е министър, акад. Воденичаров ще е в неплатен отпуск от БАН.

По повод кандидатурата на Воденичаров Борисов заяви още:

"Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца фонд „Научни изследвания” да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там".

Двата поста - министерството и във фонда, бяха овакантени тази седмица. Повод за оставките на министър Сергей Игнатов, на управителя на фонда Христо Петров станаха скандалите и протестите, свързани с разпределянето на 14 милиона лева за научни проекти от фонда в конкурсната сесия за 2012 г. Тази сутрин стана ясно, че и шефът на изпълнителната комисия на фонда Рангел Гюров е подал оставка.

Нарушенията са поне 60, показа проверка на Инспектората на Министерския съвет, провокирана от протестите и твърденията за разпределяне на парите сред лица, приближени до Петров и Гюров.

След тежките критики на премиера към Игнатов днес той смекчи тона и заяви, че Игнатов бил добър министър, свършил много неща.

 

Акад. Стефан Воденичаров е твърд привърженик на изграждането на АЕЦ "Белене". Той бе и в инициативния комитет за провеждането на референдума за централата.

Акад. Воденичаров е роден на 1 септември 1944 година в София.

По образование е машинен инженер, завършил е Техническия университет в София. През 1991 г. става професор, през 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а през 2012 г. - действителен член на БАН.

Бил е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика БАН.

Има 70 патента и авторски свидетелства. Участвал е в ръководството на 207 проекта и договори. Носител е на почетен знак "Марин Дринов" за заслуги към БАН, "доктор хонорис кауза" на Технически университет - Варна, голямата награда на Българска стопанска камара за създаване на серия високотехнологични продукти и други награди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!