Сесилия Саркози щастлива, че спасила медиците ни в Либия

04 октомври 2013 в 07:44 4829 4

Сесилия Атиа
Сесилия Атиа

Бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози-Атиа е щастлива, "защото в Либия е спасила 6 човешки живота".

Екссъпругата на Никола Саркози прави това признание в автобиографичната си книга "Жажда за истина", която ще излезе на френския пазар на 9 октомври, пише БГНЕС. В нея Сесилия разказва за освобождаването на петимата български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф от либийски затвор на 24 юли 2007.

До последно ситуацията в Джамахирията била напечена. Преди самото освобождаване Сесилия Саркози прекарала дълги часове в разговори с диктатора Муамар Кадафи. Тя го описва като изнемощял човек с подпухнало лице. По време на разговорите първата дама на Франция дава да се разбере, че нейният съпруг ще посети Джамахирията само след освобождаването на медиците. Синът на диктатора Сейф ал Ислам бил категорично против освобождаването на медиците ни до последно. В крайна сметка Кадафи се съгласил с освобождаването им, но напрежението се запазило до последно, защото, когато делегацията отишла в затвора "Джудейда", заповедта му още не били стигнала до тамошното началство.

Няколко месеца след приключването на драмата, която вълнуваше България в продължение на години, Сесилия се разведе с Никола Саркози и малко по-късно се ожени за бизнесмена Ришар Атиа.

Откъси от автобиографичната книга вече се публикуват във френския вестник "Поан".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови