Съдът остави "Капитал" на "Икономедиа", засега

03 декември 2012 в 17:54 2218 0

"Икономедиа" има просрочени задължения за над 431 000 евро, които е трябвало да бъдат погасени до 25 септември. Снимка: sxc.hu

Софийският градски съд спря придобиването на „Икономедиа“ и вестник „Капитал“ от Алфа банк.

В свое решение от днес съдът уважи молбата на издателската компания „Икономедиа“ да бъде спряно вписването на депозитар и управител, назначени от банката кредитор, която иска да премине към изпълняване на вземането си.

При проверка на съда е установено, че Алфа банк е завела искова молба срещу „Икономедиа“, но към момента все още не е образувано дело по нея. Спорът е висящ и вписването и следва съдът да се произнесе по същество в съдебен процес.

В края на миналата седмица стана ясно, че гръцката „Алфа банк“ чрез българския си клон е задействала прибодиване на „Икономедиа“ заради необслужен кредит за 9 350 000 евро. През лятото на 2011 г. банката и издателската компания са сключили договор за особен залог върху търговско предприятие. При неизпълнение банката може да предяви претенции върху всички активи от заложеното имущество. Ипотекирани са изданията „Капитал“, „Дневник“, „Кариери“, ”Строителство градът“, “Бакхус“ и др., заедно с движимото имущество – коли, компютри, принтери и пр.

Според документи, видни в Търговския регистър, "Икономедиа" има просрочени задължения за над 431 000 евро, които е трябвало да бъдат погасени до 25 септември. След като това не се е случило, банката е решила да „прибере“ ипотекираната компания.

След като новината гръмна, ръководството на „Икономедиа“ излезе с коментар, че е крайно изненадано от така стеклите се обстоятелства. От компанията предоставиха и документ, от който е видно, че са платили последните вноски по кредита си. „Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", се казваше още в официалното съобщение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!