Родители събират пари за рехабилитация на 2-годишния си син

Вероника Шербанова 25 февруари 2013 в 19:37 2124 0

Максимилиан, Снимка: Facebook
Максимилиан, Снимка: Facebook

Близка на семейство от смолянското село Чепинци се обърна към OFFNews с молбата да разкажем тяхната история с надеждата да се съберат пари за лечението на 2-годишния Максимилиан.

Ирина Младенова и съпругът ù осиновили момченцето, когато било на 4 месеца. То дошло в дома им с името си – Максимилиан.

Не след дълго родителите установили, че бебето не може да стои седнало. Завели го на лекар, който поставил тежката диагноза – детска церебрална парализа. От Дома за сираци предложили на родителите да върнат детето, но те категорично отказали.

В момента Максимилиан е на 2 години и 5 месеца. Малко след като стана ясно, че е болен от детска церебрална парализа, започнахме да го водим в Пловдив на рехабилитация, разказва майката на Макси. Рехабилитацията беше осигурена от здравната каса – по 10 дни на месец, които явно изобщо не са достатъчни, защото нямаше траен ефект. Аз вкъщи продължавах да му правя масажи, но виждах, че не се подобрява, разказва Ирина.

Лекари препоръчали на родителите да заведат детето в клиника в Пловдив, където да му бъдат направени операции за удължаване на сухожилията, тъй като това е единственият шанс на Максимилиан да се подобри.

Досега на детето са направени операции за удължаване на сухожилията на краката и предстоят операции на двете ръце.

Максимилиан приема и лекарства, които Здравната каса не заплаща. Излизат ни по около 100 лева на месец, обяснява майката. Тя допълни, че са подали документи до Фонда за лечение на деца, откъдето са им отпуснали пари, но само за имплантите, които се поставят с операциите – 8000 лева. След това обаче ще трябва още рехабилитация, защото иначе няма да има никакъв смисъл от лечението, каза Ирина.

Според специалисти е необходима рехабилитация всеки ден в продължение на поне 6 месеца. Тя ще бъде на цялото тяло и ще се прави в клиниката, в която е оперирано момченцето.

Ще използваме и това, което заплаща Касата – по 10 дни на месец, но то няма да е достатъчно. Ще трябва да започнем и работа с логопед, понеже Макси разбира, но не може да говори, допълва Ирина.

Родителите на Макси се опитват да взимат заеми и вече не остана откъде, пък и после трябва да ги връщат, написа ни Милена, близка на семейството.

Ако желаете да помогнете, може да го направите на следната банкова сметка:

 

Ирина Веселинова Младенова

Банка ДСК

IBAN BG47STSA93000015356284
BIC STSABGSF

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови