Референдумът се оказа противоконституционен

30 януари 2013 в 08:28 9736 18

Неделчо Беронов. Снимка: БГНЕС, архив
Неделчо Беронов. Снимка: БГНЕС, архив

Първият референдум в най-новата история на страната се оказа противоконституционен.  

Твърдението за това е на бившия председател на Конституционния съд Неделчо Беронов в предаването на ТВ+ "Свободна зона". 

Той смята, че проведеният референдум е в противоречие със Закона за енергетиката, където е записано, че "Държавната политика в енергетиката се осъществява чрез Народното събрание и Министерския съвет". В същото време в закона за безопасното спазване на енергетиката се казва, че "предложението за изграждане на ядрена централа се внася от министъра на икономиката, енергетиката и туризма", а решението за изграждането на АЕЦ се прави от правителството

В закона  за пряко участие на гражданите във властта пък е записано, че национален референдум се свиква само по въпроси, които са от правомощията единствено на Народното събрание.

В такъв случай този референдум е напълно противоконституционен, защото чрез него се изземват правомощията на изпълнителната власт по закон. Ако, както сега се очертава, темата за АЕЦ се върне за обсъждане в парламента, това отново ще е нарушаване на конституцията, коментира Беронов.

Във вторник стана ясно, че на референдума са гласували 20,22% от имащите право на глас. Това означава, че въпросът, на който трябваше да отговорят гражданите за строителството на нова АЕЦ, се връща отново в парламента. Депутатите ще трябва да оформят проекторешение, с което да дадат отговор за бъдещето на ядрената енергетика в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!