Представителят на Илюмжинов: Чакаме и по-сериозни обвинения за сделката с "Петрол"

Вероника Шербанова 13 август 2013 в 17:45 3396 2

Борис Деворкин, Снимка: Сергей Антонов
Борис Деворкин, Снимка: Сергей Антонов

Обвиненията срещу собствениците на „Петрол“ доказват, че са знаели за фалшифицираните документи. Това заяви пред OFFNews Борис Деворкин – представител на президента на Световната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов в България.

През юли Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на председателя на Съвета на директорите на „Петрол Холдинг“ АД Митко Събев и на изпълнителния директор на холдинга Орлин Тодоров за използване на документи с неистинско съдържание. Обвинения бяха повдигнати и срещу Сергей Батурин, чието име също се появи в спорната сделка с акциите на „Петрол“. Обвиненията срещу него са за съзнателно използване на неистински или подправени документи, както и документи с невярно съдържание.

Обвиненията са във връзка със сделката за продажба на 52,5% от акциите на „Петрол Холдинг“. В средата на юни Денис Ершов и Александър Мелник продават акциите си на президента на Световната федерация по шах Кирсан Илюмжинов.

В края на миналата година обаче в Търговския регистър са подадени документи, според които собственик на същия дял от 52,5% е Сергей Батурин, а Илюмжинов не присъства в списъка на собствениците. Името на Батурин присъства и в книгата на акционерите. Според временните удостоверения за собственост той също е притежател на този дял.

В документите присъстват и подписите на Денис Ершов и Александър Мелник, удостоверяващи, че са продали на Батурин своите дялове. Ершов и Мелник обаче отрекоха да са подписвали тези документи.

Представителите на Кирсан Илюмжинов в България Магомедхан Гамзатханов и Борис Деворкин обявиха на пресконференция в началото на годината, че сделката е станала със знанието и участието на Митко Събев и Орлин Тодоров.

„Много се надяваме нещата да стигнат до съда. Експертизата, назначена от СДВР, показа, че подписите на тези документи са фалшиви – че не са на Ершов и Мелник. След експертната проверка имаше досъдебно производство и в хода на производството са се появили доказателства, че без Събев и Тодоров това нямаше да се случи и че те са взели участие – може би не във физическото подправяне на подписите, но тяхно участие има. Когато са подавали тези документи с невярно съдържание, явно са мислели, че номерът ще мине, че ще им стигнат ресурсите да го завършат“, обясни Деворкин.

В същото време преди два месеца Орлин Тодоров е подал жалба във Варненския окръжен съд заради спирането на регистрацията в Търговския регистър. Към жалбата са приложени същите документи, за които е доказано, че са подправени, посочи Деврокин.

„Това наистина са частни експерти, но след като вече имаше досъдебно производство за това, че са използвани документи с невярно съдържание, той подава жалба пак с тези документи. Не знам каква е причината за това. Какво може да си помисли човек – или са му платили много пари, или е идиот. Моето обяснение е, че хората явно са станали толкова нагли, че мислят, че в своята страна могат да направят всичко. Всичко са купили, всичко имат и от нищо не се страхуват“, каза представителят на Илюмжинов в България.

По думите му последните действия на прокуратурата показват, че в България има закони и справедливост.

Що се отнася до Сергей Батурин, Борис Деворкин отново посочи, че той е просто пионка в тази сделка.

Най-вероятно ще го обявят за издирване или нещо такова. Но кой е той – един човек, който можеше да е който и да е. Дали са му пари и той си е изпълнил ролята. Схемата е била измислена от някой друг. А ако говорим за това за кого би било изгодно това – ясно е, че може да се посочи Митко Събев.

Ако Ершов може със съдебни дела да влезе в управлението на компанията, какво прави Събев. Да речем, че Дъбев иска да премахне Денис Ершов от управлението на холдинга. Какво прави? Дава му нова цел – да се бори срещу него, за да му отвлече вниманието. Подписите на Ершов и Мелник са подправени, акциите са продадени и Събев и Тодоров могат спокойно да грабят компанията. През това време Ершов трябва да води дела за установяване на собствеността на акциите, допълни Деворкин.

По повод реалната собственост на акциите в момента представителят на Кирсан Илюмжинов в България обясни: „В рамките на компанията собствеността на акциите е на компанията „Уелт Стандарт Лимитед“. На практика говорим за кражба на тези акции, но така или иначе ние не можем да влезем в управлението на „Петрол“. От друга страна, до този момент не е ясно кой стои зад тази хонконгска компания. Досега представител на тази фирма не се е появявал, не е влагал пари в компанията.

Зад тази компания стоят някакви хора, някакви капитали. И изведнъж се оказва, че на са им позволили да се впишат в компанията, да сменят мениджмънта. И тук не говорим за някаква си компания „Мики Маус Корпорейшън“, в която работят двама души и има годишен оборот от 10 лева. Тук говорим за компания с хиляди служители, която плаща, или трябва да плаща, големи данъци. Хонконгската компания е купила акции, при това 52,5%, и собствениците не се показват, стоят си тихо. Кой стои зад тази компания? Митко Събев или някой друг? Но явно е някой, който е близък до тази група, който знае какво се случва“.

Не е изключено срещу Митко Събев и Орлин Тодоров да се появят и по-сериозни обвинения от тези в момента, коментира Деворкин. Доколкото знам в районния съд има производство за фалшификация, а в същото време в градската прокуратура се води дело за мошеничество в особено големи размери, защото става въпрос за 52,5% от акциите, чиято номинална стойност е 52,5 млн. лева. Сега двете дела ги събират в едно, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!