Повече пари за училищата с високи резултати на изпитите след IV и VII клас

Александра Маркарян 19 август 2013 в 08:45 1850 1

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС

Механизмът на определяне на бюджетите на училищата ще се промени. Делегираните бюджети (при които бюджетът е равен на сума за годишна издръжка, умножена по броя ученици) ще останат, но те ще се определят не само от броя на децата, а и от качеството на обучение.

Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

Повече пари ще има за училищата с високи резултати от външното оценяване след IV и VII клас. Ще е важно също дали резултатите в VII клас са по-високи от тези в IV за съответния випуск. За тези училища ще има коефициент за по-добри резултати, каза министърът.

По думите на Клисарова, промяната ще бъде заложена още тази година.

"По този начин ще стимулираме малките училища и училищата в трудните региони. В смесените региони със семейства, които не винаги пускат децата си на училище, защото са работна сила - това е моментът, когато трябва са се намесим", коментира тя.

До 10-15 септември ще има обобщение на анкетите, попълнени от 5907 учители по литература за авторите и произведенията, които трябва да се изучават по предмета. Промените в програмите по литература няма да бъдат въведени веднага, а с влизането на новия закон за средното образование, който трябва да въведе нова структура на образованието. При нея средно образование ще може да се завършва и в X клас, и в XII - по избор на ученика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!