Политическата ситуация в Румъния отлага членството ни в Шенген

08 януари 2013 в 07:39 1575 1

Отново оставаме извън Шенген.
Отново оставаме извън Шенген.

Политическата ситуация в Румъния може да отложи за пореден път въпроса за приемането на България в Шенгенската зона, твърдят дипломати в Брюксел, съобщава БНР.

През октомври стана ясно, че решението на Европейската комисия за присъединяването на България към Шенген ще бъде взето след доклада на комисията за Румъния. В същото време Румъния поиска това да стане още през декември.

Засега остава датата 7 март, на която министрите на вътрешните работи от Евросъюза трябва да обсъдят поетапно присъединяване на София и Букурещ - първо с морските и въздушните, а по-късно и със сухопътните граници. Това обаче е заложено само в предварителната програма на ирландското председателство. Тя може да претърпи промяна, ако резервите на Холандия и други държави към допускането на българи и румънци в Шенген останат в сила.

Приемането на България и Румъния в Шенген не фигурира сред официално обявените приоритети на започващото от началото на 2013-а година ирландско председателство на Евросъюза. "Разбира се, ще работим отблизо с двете страни, ние сме добри приятели и на България, и на Румъния. За съжаление, ние не сме част от Шенгенското споразумение, но като председателство, естествено, ще бъдем обективни към ангажиментите си по Шенгенския въпрос. Надяваме се, че може да има успешен резултат за България и Румъния в рамките на ирландското председателство, но това ще зависи от постигането на споразумение в Съвета и засега е твърде рано да предвидим какво ще стане", каза през декември ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън.

 
 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови