Полиция пристигна на протестите в Сопот

22 януари 2013 в 13:10 1694 0

Стачка във ВМЗ-Сопот. Снимка: БГНЕС
Стачка във ВМЗ-Сопот. Снимка: БГНЕС

Пред завода на ВМЗ-Сопот е спрял син микробус, на който пише "Полиция". Очаква се да започне всеки момент поредният протест на работниците в завода, съобщи една от служителките на ВМЗ Даниела Генкова, станала известна още и като жената със златните пръстени, която изпрати лук на премиера

Очаква се децата от Карлово и Сопот, които вчера протестираха в подкрепа на работниците, да го направят и днес. "Може би полицаите са дошли заради техни опасения, че заради децата може да ескалира напрежението", каза Генкова. "Днес изпращат полиция, страшно е. Не знам какво очакват да видят полицаите", добави жената.

Даниела Генкова от ВМЗ Сопот е жената, която отстоявайки правата си изпрати на премиера лук, а той й отвърна като потърси сметка за златните пръстени по ръката й. Всъщност кризата във Вазовските заводи направи Даниела по принуда герой, макар тя самата да не се смята за такъв. "Не! Не съм го направила, за да стана герой – това съм го направила за народа, който от 20 години насам мизерства. Искам хората да живеят достойно и да получават достойни заплати!", каза жената, която по време на протестите символично подари вечерята си от хляб и лук на премиера. Той пък вместо да прочете жеста се оказа, че е видял пръстените по ръката й и потърси сметка за тях.

Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията се увеличиха с още един аванс. Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се постигна след многохилядните им протести с възгласи "Гладни сме!", "Заедно сме силни, бутаме правителства" е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода. Наемът, който плащат, е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати, но това не може да компенсира липсата на заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови