Плащат на училищата според успеха от 2014 г.

Александра Маркарян 02 септември 2013 в 15:21 4491 13

Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: OFFNews
Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: OFFNews

Механизмът на субсидиране на училищата ще бъде променен от 2014 г. Оттогава ще бъде включен критерий, свързан с успеха на учениците при външните оценявания.

Това се казва в отговор от Министерството на образованието и науката след запитване на OFFNews.

Сега в масовия случай училищата получават делегирани бюджети, които се изчисляват на базата на определената от МС годишна издръжка за един ученик в съответния вид училище, умножена по броя на учениците в даденото учебно заведение. (Тази формула не важи например за определяне финансирането на защитените училища.)

Новият критерий ще се отнася не до успеха на учениците като абсолютна стойност, а до напредъка на учениците при измерването на резултатите им от първото до второто външно оценяване (първото е след IV, а второто - след VII клас), уточняват от МОН.

"Така ще стане възможно и училища с по-малко деца, при добро качество на обучението да получат шанс за по-добро финансиране. За 2014 г. ще се предвидят средства за диференциране (допълнително увеличение) на стандарта за прогимназиален етап, базирано на оценка на приноса на училището за развитието на учениците (т. нар. оценка на добавената стойност), измерен чрез сравнителен анализ на резултатите от външното оценяване след ІV и VІІ клас. Резултатите на учениците, ще бъдат показател за това как работят учителите през дадения период на обучение. Няма да бъде вземана предвид абсолютната стойност на оценките на учениците, а техният напредък при измерването на образователните резултати", уточняват от министерството.

Този механизъм има за цел да стимулира повишаването на качеството на предоставяното в училищата образование, както и да усъвършенства начина на разпределение на бюджетните средствата, аргументират промяната от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!