Първанов: Не правя нов ляв проект, но има нужда от такъв

29 август 2013 в 08:33 3614 13

Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
Георги Първанов. Снимка: БГНЕС

Не правя нов ляв проект, макар че има нужда от такъв, обяви президентът Георги Първанов (2002-2011) в интервю за Нова телевизия.

Той обаче съобщи, че на 22 септември по негова инициатива започва мрежа от дискусионни клубове, в които хора с леви и центристки идеи ще обсъждат важни политики. Първата тема на цикъла от дискусии е озаглавена "А сега накъде" и ще обсъди въпроси като Изборния кодекс, партийното законодателство и демографската политика. На въпрос дали този проект не дублира интернет мрежата на Саша Безуханова, само че вляво, Първанов отговори, че не знае какво прави Безуханова.

Георги Първанов оприличи на "контрадезинформация" слуха, че прави нова лява партия. Според него подобни информации идват от хора, които хвърлят новината в пространството, за да предотвратят случването й.

Нуждата от нов политически проект вдясно ще расте, защото монополът в политиката е не по-малко лош от монопола в икономиката, подчерта Първанов. Той каза, че формулата в лявото пространство "БСП+" е грешка и трябва да има и други леви формации. Ако обаче се появи такава формация, БСП задължително трябва да си взаимодейства с нея, защото противното би било фатално, категоричен бе той.

БСП трябва да се промени идейно и да се насочи и към активното население, а не само към пенсионерите, посочи бившият президент. 

Първанов разкритикува и начина на вземане на решения на "Позитано" от началото на управленския мандат. Според него решенията се вземат в един много тесен кръг на посветени - от група хора, които си мислят, че всичко им е позволено. Така много от висшите кадри научили от медиите за някои действия на правителството, свързани с решения за службите и формиране на някои други управленски органи, каза той. 

Според Първанов Сергей Станишев отдавна е изтървал шанса да се оттегли елегантно, както можел да направи, когато е бил избран за председател на Партията на европейските социалисти.

В момента и Сергей Станишев, и БСП нямат полезен ход, каза президентът Първанов. Според него с помощта на "Атака" правителството може да оцелее, но не е ясно каква политическа цена ще плати за това на следващите избори, когато и да са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!