Парите за театрите - според броя на зрителите

Вероника Шербанова 30 ноември 2012 в 18:45 1822 1

Вежди Рашидов подписа колективни договори за тетарите и библиотеките. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов подписа колективни договори за тетарите и библиотеките. Снимка: БГНЕС

Театрите с най-много зрители ще получават повече държавни пари. Това е заложено в подписания в петък браншови колективен договор в областта на театралното дело. 

Министърът на културата Вежди Рашидов и синдикалните организации подписаха и колективен договор за работещите в библиотеките.

Постигнати са компромиси и от двете страни, коментира Рашидов. Договорът регламентира разпределянето на средствата. Повече пари от държавата ще отиват в театрите, които привличат повече зрители. Така битката между театрите няма да е за бюджети, а за зрители, уточни министърът.

В самите театри също ще има някаква точкова система. Повече точки ще получават актьорите, които играят повече главни роли и т. н, добави той.

Колективният договор за библиотеките включва уточняване на платения отпуск на служителите, подобряването на материалната база и фонда, както и на условията на труд, коментираха представителите на синдикатите. 

Надяваме се и общините да станат по-активни и ангажирани, както подобава на добри стопани, посочи Вежди Рашидов.

"В момента няма нито един неотоплен салон, нито една неплатена сметка. Идва краят на мандата и е хубаво човек да има смелостта да си каже какво се е случило. Ремонтирахме много театри. Защото какво естетическо удоволствие мога да изпитам, ако съм седнал неудобно, на един скъсан стол", каза още той.

Изготвя се и стратегия за развитието на културата, допълни Рашидов. "Досега никой не е имал куража да пипа този горещ картоф", заяви той.

Стратегията ще влезе за обсъждане в парламента преди края на мандата на правителството, обеща министърът. В момента започват и преговори за колективни договори в областта на читалищата. Такива бяха подписани вече в областта на музейното дело и музиката и танците, посочи още Рашидов.

Парите за култура се увеличават, но не са достатъчни, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Трябват едни допълни 6-7 млн. лева, които смятаме да поискаме за следващия бюджет. Увеличението на заплатите от 2013 г. е 10%, но се надяваме с преговори да ги увеличим поне до 15%, посочи той. 

"Преди известно време Дянков ни каза, че дава пари само срещу реформа. Реформата започна, чакаме парите", заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. "Финансовият министър може и да е забравил, но аз не съм и ще му напомням, ако трябва всеки ден за обещанието му", каза Мутафчиев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови