Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отпадна изискването за време за изпълняване на рецепта в аптеките

Вероника Шербанова 28 декември 2012 в 17:57 2773 1

Аптека. Снимка: БГНЕС
Аптека. Снимка: БГНЕС

Отпадна изискването за изпълняване на рецепта от фармацевт за точно определено време. Това реши в петък Административния съд в София.

Съгласно подписания от Българския фармацевтичен съюз и Здравната каса типов договор фармацевтите трябваше да отделят по не по-малко от 6 минути за изпълняване на рецепта и по 9 минути за протокол.

Пациентските организации се обявиха против тази част от договора, която според според тях ограничава правата и свободния избор на пациентите и застрашава живота им.

По думите на Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите проектът на договора не е бил представен три дни преди обсъждането на заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както е по закон.

„Смятам, че решението на Административния съд за отпадане на времето за изпълнение на рецепта е правилно и дава право на свободен избор на пациента”, коментира Георгиева.

От договора между Фармацевтичния съюз и НЗОК отпадна и първоначално приетата клауза, според която пациентите трябваше да доплащат за скъпи лекарства. Тази част от договора отпадна и даването на отстъпка при частично платените лекарства ще бъде регламентирано от Наредбата за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти, обясниха тогава от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews