Отмениха част от класирането на научния фонд, учени ще връщат пари

Александра Маркарян 12 февруари 2013 в 15:27 1825 0

Бойко Борисов и Стефан Воденичаров на срещата с ректорите и ръководството на БАН. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Стефан Воденичаров на срещата с ректорите и ръководството на БАН. Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров отмени част от класирането на фонд "Научни изследвания" в опорочената му конкурсна сесия за 2012 г. Има и шест нови оставки  в изпълнителния съвет на научния фонд, обяви днес министър Воденичаров в началото на среща с ректорите на висшите училища, с ръководството на БАН и Селскостопанската академия.

Отменено е класирането, извършено от две от комисиите на фонда: "Педагогически науки" и "Мултидисциплинарни изследвания с приложение в повече от едно приоритетно направление". Става въпрос за 22 проекта.

Заповедта на министъра е от 11 февруари.

Полученото финансиране от държавата по проектите от отменената част от класирането ще трябва да бъде върнато.

Двете комисии са били създадени за миналогодишната конкурсна сесия в разрез с правилата. Това е микроскопична част от нарушенията, извършени от подалото оставка ръководство на фонда. Те бяха констатирани при проверка, разпоредена от премиера Бойко Борисов. Резултатите от нея станаха ясни в края на януари. Дни по-късно министърът на образованието Сергей Игнатов, управителят на фонда Христо Петров и шефът на изпълнителния му съвет Рангел Гюров подадоха оставки.

30-ина минути след началото на срещата, започнала в 15 ч., тя бе за кратко прекъсната и на нея дойде и премиерът Бойко Борисов. Той изслуша учените, след което заяви, че според него целият конкурс на научния фонд за 2012 г. трябва да се отмени.

„Общата сума по проектите от отменената част от класирането е приблизително 6 милиона лева. Общото финансиране в конкурсната сесия беше 14.8 милиона лева. 13 млн. от тях са отишли за порочни проекти. Класирането на целия конкурс трябва да бъде отменено", заяви преди това Лъчезар Аврамов от Института по електроника при БАН.

Подкрепи го Христо Лафчиев, също от БАН, който заяви, че целият конкурс за 2012 г. трябва да бъде отменен. "Имам спечелен проект, казвам това с болка, но не е честно повече от половината ти конкуренти да са отхвърлени по нечестен начин", заяви той.

Лафчиев открито се конфронтира с ректорите пред министъра и премиера: Съветът на ректорите не каза нищо, досега мълча по скандала с научния фонд, заяви той.

"На Съвета на ректорите дължите оперативната програма за образование и наука за следващия програмен период, Едно благодаря няма ли да ми кажете", попита в отговор председателят на СР и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев.

След него думата взе председателят на УНСС проф. Стати Статев. "Каквото може да се изчисти от миналото, нека да се изчисти, без да бъдем екстремисти. Но оттук нататък трябва да променим правилата на играта. Нямаме добри правила", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови