Офшорка купува "Доверие", най-големия пенсионен фонд

OFFNews 15 юли 2013 в 20:07 10272 9

В ПОД
В ПОД "Доверие" са парите за пенсия на 1 250 000 българи.

Преговорите за купуването на най-големия български пенсионен фонд - "Доверие", вече са приключили, съобщи досегашният му собственик - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG).

Купувач е United Capital - дружество, регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявана от българи. Сред основните акционери в United Capital е "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов.

Той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрирано на Сейшелите, съобщава "Дневник". Румен Нанов е свързан с фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк.

За да стане сделката факт е необходимо тя да бъде одобрена от компетентните органи в съответствие с българското законодателство, напомня австрийската компания в прессъобщението за финализирането на преговорите.

В петък депутатът от БСП Корнелия Нинова в предаването "Панорама" бе категорична, че пенсионни фондове няма да се продават на офшорки и дори се присмя на слуховете за това. Днес слуховете вече са официално съобщение на собственика и топката е в ръцете на държавата.

"Доверие" е най-голямото пенсионно-осигурително дружество в България. То управлява капитали за 1,8 милиарда лева. В него са парите за втора и трета пенсия на 1 250 000 българи.

В събота досегашният му изпълнителен директор Даниела Петкова и цялото ръководство подаде оставка в знак на несъгласие с непрозрачната процедура по продажбата. 3 дни преди това КНСБ изрази притеснения, че непрозрачната продажба на дружеството може да срине пенсионната система и сезира ДАНС.

Според разследване на "Капитал" зад фирмата купувач стои КТБ. Цветан Василев - собственикът на скандалната банка, в която 3 правителства държаха държавните пари, имаше интерес към покупката на "Доверие", чрез личната си фирма "Бромак".

Според "Капитал", Василев е бил посъветван да усложни схемата за придобиване на собствеността върху парите за пенсии на над милион българи. Покупката щяла да стане със заем от КТБ, а фирмите чрез, които се придобива "Доверие" нямат пряка връзка с Цветан Василев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!