ОЛАФ разследва Мирослав Найденов

Владимир Йончев 11 февруари 2013 в 21:50 11122 6

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е започнала разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов за злоупотреба с пари от европейските фондове.

Причината е знаменитата поръчка за разработване на фейсбук страница и акаунт в туитър, за които Найденов плати по 50 000 лева европейски пари от Програмата за развитие на селските региони.

Според информацията на вестник "Сега" сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала, и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)".  През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Скандалът около скандалната обществена поръчка гръмна в средата на август. Тогава се разчу,че държавникът е дал близо 50 000 лева за изработка на Фейсбук страница на Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), още толкова за акаунт в Туитър и още 50 000 за положителни мнения за ПРСР в коментарите на читателите под статиите в новинарските сайтове. Парите за Фейсбук и Туитър отидоха при 25-годишната Кристина Спасова, която броени дни преди да спечели поръчката е била пресцентър на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ). Самият Найденов бе главен секретар на същата тази агенция. Той бе уволнен след вноса на 20-годишно замразено месо от Ирландия.

Разследването на ОЛАФ изглежда е останало тайна за Найденов, защото в петък той започна нов, още по-скандален епизод 2 на същата далавера. МЗХ публикува публична покана, в която обявява, че ще даде още 50 000 лева - този път за поддръжката на фейсбук страницата и туитър акаунта.

Поканата е изготвена така, че същата Кристина Спасова да има добри изгледи да я спечели и изпълни. Победителят трябва да привлече нови 5000 лайка за период от 1 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови