НЦИОМ: 11% признават, че ще си продадат гласа

Нели Чолашка 19 април 2013 в 12:19 1845 1

Гласуване Снимка: БГНЕС
Гласуване Снимка: БГНЕС

11% от пълнолетните българи признават, че биха гласували срещу заплащане, сочи проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати (това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това).

Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират=

Според изследването на НЦИОМ над 60% от имащите право на глас ще отидат до урните.

То регистрира известен спад в подкрепата за ГЕРБ спрямо март месец - за партията на Бойко Борисов към 15 април биха гласували 23.9% (през март бяха 24.4%).

БСП запазва резултата си от миналия месец - 17.5%.

ДПС запазва третото място с 6.2% подкрепа. Не се променя и резултатът на "Атака" - 5.2%.

Почти без промяна остава и подкрепата за Движение „България на гражданите” и те имат шанс да влязат в следващото Народно събрание.

За ДСБ, които се коалираха с ДФБ, все още не е сигурно дали ще влязат в следващия парламент. От значение ще е какво ще решат в последния момент хората, които все още се колебаят, както и избирателната активност.

Настоящото изследване на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Изследването е извършено и финансирано от НЦИОМ и е публикувано на интернет страницата на Народното събрание - http://parliament.bg/ . Изследването е проведено в периода 10-15 април 2013 г. и е представително за пълнолетното население на страната. По метода на полустандартизираното face-to-face интервю по домовете им са интервюирани 1120 пълнолетни български граждани.

Подборът на респондентите в домакинствата е извършен по модифициран метод на Лесли Киш (най-близка рождена дата). Извадката е двустепенна, гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене. Настоящото изследване на НЦИОМ е осъществено по съпоставими методика на регистрацията и методика на извадката на НЦИОМ от 1990 г. досега.

Изследването регистрира обществено-политически нагласи към периода на провеждането му и няма характер на прогноза за изборните резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови