НОИ обещава по-бързо да плаща болничните от 2013 г.

Вероника Шербанова 11 декември 2012 в 15:11 8634 2

Бисер Петков, управител на НОИ, Снимка: БГНЕС
Бисер Петков, управител на НОИ, Снимка: БГНЕС

Изплащането на болничните няма да е свързано със срока за изплащане на заплатите (до 25-то число на следващия месец) от 2013 г. Това съобщи във вторник управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Осигурителите ще трябва да подават болнични листове и заявление за изплащане на обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 15-о число на следващия месец. Това е и срокът за самоосигуряващите се лица.

НОИ ще изплаща обезщетенията до 15 работни дни, след като са получени необходимите документи.
По думите на Петков по този начин излащането на обезщетенията и болничните ще става по-бързо, но само ако работодателите подадат по-бързо необходимите документи.

От 2013 г. болничните ще трябва да се връщат, ако за същия период е отпусната пенсия за инвалидност.

В случаите, в които се „откупува“ стаж до 5 години за получаване на пенсия, тя ще бъде изплащана вече не от момента на плащането на осигурителните вноски, а от дата на заявлението, допълниха от НОИ.

Пенсионната възраст за войниците и сержантите ще бъде 52 години, а за висшите офицери – 54 години. Те трябва да имат 27 години осигурителен стаж, като 18 от тях реално отслужени. Не е необходимо в момента на пенсионирането те да са военнослужещи, уточни управителят на НОИ.

От 12 декември ще бъде активирано електронното изчисляване на прогнозен индивидуален коефициент, обясни Бисер Петков. Проверката ще става на сайта на НОИ, в раздел "Е-услуги", подразделение „Справки“, „по ЕГН и ПИК“. Калкулирането ще става след въвеждане на ЕГН или персонален идентификационен код (ПИК) и информация за осигурителните вноски в рамките на три години преди 1997 година.

НОИ планира и въвеждането на 15 нови електронни услуги, като голяма част от тях ще бъдат безплатни. До края на март по електронен път ще могат да се подават заявления за издаване на осигурителна книжка, удостоверения за изплатени обезщетения и помощи и документи за получаваната пенсия.

До края на второто тримесечие пък ще бъде въведено електронното подаване на заявление за уверения от университетите за изплащане на наследствена пенсия, заявление за осигурителен стаж и заявление за получен доход от пенсия. 

За използването на електронните услуги обаче е необходим електронен подпис, обясниха от НОИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови