Moody's понижи рейтинга на КТБ

12 септември 2013 в 17:54 17293 130

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

Moody's Investor Service понижи дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка на В1 от Ва3 (с отрицателна перспектива). Понижен е и един от компонентите на рейтинга за финансова сила (BFSR) от В1 на В2. BFSR остава Е+. 

В1 е четири стъпки под инвестиционен клас. С този рейтинг КТБ става втората с най-ниска оценка у нас след ОББ. 

BFSR пък е индикатор за вътрешната стабилност на банките, който измерва вероятността от необходимост на външна подкрепа от собствениците или публични институции. Най-ниската оценка е Е. Тя съответства на "скромна финансова сила с висока вероятност за периодична външна подкрепа и евентуална нужда от външна помощ". 

Причините, изтъкнати от рейтинговата агенция, са:

1. Продължаващата кредитна експанзия на КТБ в контекста на средата за работа в България, което буди безпокойство за качеството на активите на банката (За първите шест месеца на 2013 г. портфейлът й нараства с 16%, на фона на спад от 0.3% в системата). 

2. Скромните капиталови буфери, особено в светлината на високата кредитна концентрация (КТБ има големи експозиции към малко на брой компании, което поражда риск при проблеми в някой от тях.);

3. Намаляващата доходност.

Банката реагира с писмо до Българската фондова борса:

"Без да коментираме методиката и заключенията на рейтинговата агенция, сме длъжни да посочим следното:

Банката поддържа капиталова адекватност в рамките на законовите изисквания, които за българската банкова система са с 50% по-високи, сравнени са тези, приложими за всички останали европейски страни. Предвид изключително доброто качество на кредитния портфейл на Банката, тя не е принудена да поддържа високите капиталови буфери, характерни за системата като цяло.

Констатациите на агенцията относно доходността на Банката се базират предимно на свиването на нетния лихвен марж, което е в резултат от реализирането на стратегията на Банката за диверсификация на депозитната база. Към 30.06.2013 г. Банката регистрира 10-процентно увеличение на печалбата си спрямо първо полугодие на предходната година, и е в челната тройка по печалба в системата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!