Миков уволни дисциплинарно шефката на НЦИОМ

21 август 2013 в 08:07 3960 19

Лидия Йорданова, уволненият директор на НЦОИМ. Снимка: БГНЕС (архив)
Лидия Йорданова, уволненият директор на НЦОИМ. Снимка: БГНЕС (архив)

Две седмици след като заплаши Националния център за изучаване на общественото мнение със закриване, председателят на парламента Михаил Миков е уволнил дисциплинарно директора на НЦИОМ Лидия Йорданова. 

За заповедта съобщи "Преса".

Причината били 211 879 лева, изплатени на външни лица, с които не е имало договор.

При проверката било установено, че роднини на социолозите от НЦИОМ са били използвани като анкетьори. Работещи в НЦИОМ получавали заплащане и по трудов, и по граждански договор.

До началото на есенната сесия щели бъдат освободени още девет служители от агенцията. Четирима обаче ще останат на работа в новата структура - Агенция за оценка на законите.

Данните са изпратени на прокуратурата.

НЦИОМ е създаден през октомври 1989 г. с решение на Политбюро на ЦК на БКП като организация към Народното събрание и Българската академия на науките с цел системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер; бързи сондажни проучвания; следене на състоянието на обществено-политическия климат в страната; разработка на прогнози за очаквани промени в него и в масовото поведение на хората, които да се използват за разработването на решения по назрели проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!