Математиката затруднява седмокласниците повече от българския

05 юни 2013 в 20:09 3090 0

ученици
ученици

Изпитът по математика е затруднил седмокласниците в София повече от този по български. 1405 ученици в столицата са изкарали слаба оценка на теста по точната наука, докато по литература двойките са 478.

9422 ученици са се явили се на външно оценяване след 7 клас по български език и литература и 9404 - по математика.  

Резултатите от изпитите не се отличават драстично от миналогодишните. Въпреки това общият успех на семокласниците по български език и литература е с почти стотна по-висок (среден успех - Мн.добър 4,583 през 2013 г.; през 2012 г. средният успех пък е бил Добър 4,12).

Двойките от изпита по български език са 478, сочат данните на РИО София-град. Пълните шестици и тази година са едва 2. Отличниците от изпита по математика са 73, което е с трима по-малко от миналата година.

Децата, изкарали слаби оценки и по двата предмета, са 38.

Най-трудните въпроси в изпита по български са два: за глаголите от несвършен вид и литературните жанрове. Ето и конкретните въпроси-капани за тийнейджърите:

Кой от подчертаните глаголи е от несвършен вид?

А) Бързо си изпий портокаловия сок!

Б) Разположиха се удобно на дивана.

В) Разрешиха ли полета над вулкана?

Г) Винаги подаваха справката в срок.

 

Кое твърдение е вярно?

А) „Опълченците на Шипка“ е елегия.

Б) „Неразделни“ е ода.

В) „До Чикаго и назад“ е пътепис.

Г) „По жицата“ е повест.

 

По математика седмокласниците са изпитали най-големи затруднения с неравенствата и уравненията.

Оказало се също, че много от децата са сбъркали на въпроси на материала от 5 клас. Според РИО София-град това е пропуск от страна на преподавателите. Образователните експерти смятат, че преговорът на стария материал не е бил достатъчен.

Местата за прием след 7 клас в София са 7660. В тази бройка обаче не влизат местата в 7 училища, които са към Министерство на културата и приемът за тях е отделен.

Тази година са разкрити и паралелки с нови профили на обучение - за цифров дизайн и медии; защита на информацията; информационна сигурност.

Симона Костадинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови