Масови проверки на сградите заради земетресението

Елица Мартинова 23 май 2012 в 14:31 1620 0

Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС

До края на мандата си ще настоявам за техническо обследване и паспортизация на всички сгради в страната, за да знаят гражданите каква е земетръсната стабилност на жилищата им, заяви в Народното събрание министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Павлова обясни, че е необходимо да се провери конструктивната устойчивост на сградите в страната и, ако е необходимо, на собствениците да бъдат предписани мерки за модернизация на жилищните кооперации.

Министърът изрази задоволство, че няма нанесени щети по пътната и водна инфраструктура в следствие на земетресението. Тя подчерта, че няма нанесени щети по стените на язовир „Студена“ и не съществува риск от пропукване на съоръженията.

За да представи ситуацията след земетресението, в Народното събрание бе и финансовият министър Симеон Дянков.

„В държавния бюджет има предвидени 85 млн. лв. за кризисни и бедствени ситуации и държавата ще може да реагира незабавно“, заяви той, но не уточни колко от тях ще отидат за подпомагане на засегнатите от земетресението от 22 май.

Дянков обясни, че държавата ще отдели приоритетно средства за пострадалите общински сгради. Щетите на частните имоти ще бъдат разглеждани по редица критерии и, ако регламентът позволява, ще се отпуснат част от парите за реставрацията им.

Молбите за подпомагане от частни собственици ще могат да бъдат подавани в двуседмичен срок.

Симеон Дянков успокои, че Комисията по бедствията и авариите има готовност да заседава и през почивните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови