МОМН спря интернет форума на скандалния УСПЕХ

Александра Маркарян 28 февруари 2012 в 20:31 15020 12

Министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов  Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Интернет форумът на скандалния проект УСПЕХ беше спрян от образователното министерство тази вечер. При опит за влизане в него се изписва само текстът: "Поради обновяване на някои модули (регистрация и потребителски профили) форумът е временно изключен. Извиняваме се за неудобството". Достъп до темите и мненията няма.

Проектът е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а общата стойност - близо 100 милиона лева за 3-те години на изпълнение. Целта му е да финансира извънкласни и извънучилищни дейности. Още при обявяването на документацията за проекта се видя, че в него има много смущаващи неща, за които OFFNews.bg писа.

Ръководител на проекта, който финансира училища, например е директорът на 51-о училище в София Асен Александров.

Въпреки запитванията на OFFNews.bg как е допуснат подобен конфликт на интереси никой в министерството не се нае да коментира.

Учители и директори са притеснени както за изпълнението на проекта, така и за отчитането му и възстановяването на направените от училищата разходи. Учители се оплакаха във форума на УСПЕХ, че са включвани да водят дейности по проекта, въпреки че никога не са заявявали желание за това. Те писаха, че не са съгласни с това директори да им налагат да работят извънредно в събота и неделя (по проекта се предвижда част от занятията да се водят именно в почивните дни).

Ученици бяха заплашвани с глоби, ако се откажат от участие в групите по проекта (по проекта се предвижда отказ от възстановяване на направените от училището разходи при определен процент отсъствия на ученик). Участници във форума публично заявиха желанието си техните училища да се оттеглят от проекта УСПЕХ. През последните седмици форумът на УСПЕХ беше буквално залят от негативни мнения на учители и директори. След такива изказвания достъпът най-малко на две учителки беше блокиран. Една учителка дори беше извикана в Регионалния инспекторат по образованието в София да дава обяснения за критичните си бележки във форума.

По непотвърдена официално информация след публикациите на OFFNews.bg е започнала проверка на проекта от компетентни органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!