Костов е готов да внесе програмен кабинет на Плевнелиев

Елица Мартинова 04 март 2013 в 13:35 1781 2

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Ние настояваме президентът да не връчва мандата на ДПС утре. Нека тази седмица да направи последен опит, след консултации, да направи програмно правителство от експерти, с което да запази работата на парламента, както искат хората на улицата. При успех на консултациите, ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в Народното събрание.

Това заяви на брифинг в понеделник председателят на ДСБ Иван Костов.

"Възможно е, ако „ГЕРБ промени позицията си, ако президентът успее да го убеди, тогава има достатъчно подкрепа в НС да се излъчи такъв програмен парламент. Нали хората от протестите искат такъв програмен парламент. Ето това е начинът да се сформира такъв“, коментира още Костов и допълни, че президентът е прибързал с връчването на мандата на ГЕРБ и БСП.

Според тъмносиния лидер държавният глава трябва да отложи връчването на мандата до петък, а в предходните дни да проведе консултации.

От „Синята коалиция“ предлагат програмното правителство да работи със следната програма:

  • Да промени всички закони, за да защити интересите на потребителите и да санкционира строго злоупотребата с монополно положение

  • Да избере нов състав на регулаторните и контролни органи без мандат, с възможност да бъдат отзовавани

  • Да направи възможните промени в Изборния кодекс

Костов е на мнение, че програмният кабинет ще успее да изведе страната от политическата криза и ще запази икономическата стабилност на държавата.

Според лидера на „Единство“ Надежда Нейнски най-належащата задача пред страната в момента е гарантирането на честни парламентарни избори. По думите й единствено програмният кабинет би могъл да осигури честността на вота.

„Едно такова програмно правителство, което ние сме готови да внесем, ще бъде еднакво дистанцирано от сегашните схеми на властта и ще може да проведе необходимите реформи, които хората на улицата искат. Това ще бъде единственият начин да се спасим от хаоса и от крайните леви искания, които започват да се появяват на улицата поради факта, че хората не виждат изход от кризата“, коментира още Надежда Нейнски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови