Комисията на Яне не пита Семерджиев за "Лексус"-а, а за Прокопиев

Нели Чолашка 13 декември 2012 в 18:30 1909 0

Яне Янев

Комисията на Яне Янев за разследване на корупция по високите етажи на властта изслуша днес шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, но не го пита за новия луксозен "Лексус" и имота в Несебър, които е купил миналата година, а Янев използва срещата, за да атакува Иво Прокопиев.

Официално на Семерджиев бяха зададени 10 въпроса, на които той напоително отговори. От представената информация трябваше да стане ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) работи много добре.

Сред въпросите имаше за договорите на "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" с "Каолин" на Иво Прокопиев  за изкупуване на варовик. От отговора стана ясно, че договорът е коректен и се изпълнява. 

"Не разбирам защо слушаме за формирането на цената на тока, след като има специална парламентарна комисия, която следи работата на ДКЕВР. Не разбрахме каква беше скритата цел на така формулираните от председателя въпроси, но сигурно ще стане ясно", коментира Мая Манолова от БСП.

В края на заседанието на комисията стана ясно - Яне Янев попита защо ДКЕВР е дала лиценз на Компания за енергетика и развитие, която по думите му чрез 4 офшорки е собственост на Иво Прокопиев.

Янев представи историята на компанията : 2005 г. създадена е от бившия енергиен министър Милко Ковачев, после няколко пъти сменя собствеността си и от 2011 г. е собственост на Прокопиев.

По думите му компанията е получила лиценз от ДКЕВР въпреки лоши финансови резултати, но благодарение на лиценза май тази година е изтеглила от "Алианц" заем от 16 млн. евро.

Христо Бисеров от ДПС попита дали Янев намеква за "корупционни нагласи" в ДКЕВР, заради които е даден лиценз, но Яне побърза да защити Семерджиев с обяснението, че ДКЕВР е спазила процедурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!