Илияна Йотова ще сезира ОЛАФ за далаверите в земеделието

02 септември 2012 в 13:47 2444 0

Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС

Подготвен е сигнал до ОЛАФ във връзка със съмненията за злоупотреба с европейски средства от страна на бивши служители на Министерството на земеделието и храните, обяви евродепутатът  от ПЕС Илияна Йотова.

Тя ще внесе документацията утре. „За съжаление ОЛАФ не за първи път ще се занимава със земеделското министерство и с фонд „Земеделие”.

То печели рекордите по сигнали в ОЛАФ. За съжаление цялата тази структура е с доста съмнителна репутация в Европейската комисия”, каза Йотова.

"Очевидно правителството няма да вземе мерки в тази посока, а мудността на българската съдебна система за съжаление е част и от забележките, които ЕК има към България в мониторинговия си доклад”, коментира още Илияна Йотова. 

По думите й се разхищават евросредства от приближени на управляващите в момент, в който България загуби безвъзвратно милиони евро по Програмата за развитие на селските райони и за рибарство. 

От Министерството на земеделието и храните отговориха, че нямат притеснения относно евентуални проверки от страна на ОЛАФ.

"Във връзка с информационната кампания на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заявяваме, че разходите по нея са допустими на основание т. 13 от анекс 2 на регламент 1974 от 2006 г. на Европейската комисия.

В него се казва, че по ПРСР трябва да има мерки за публичност и информиране на кандидатите по линия на Техническа помощ. Това става чрез печатна, електронна, външна и интернет реклама", отговориха от ведомството на Мирослав Найденов.

В съобщението се твърди, че е нелепо е Илиана Йотова да плаши с ОЛАФ, защото точно по време на тройната коалиция били спрени европейските фондове.

"Програма САПАРД беше спряна по предложение на ОЛАФ в края на мандата на левицата", напомнят от министерството.

"Разбираме раздразнението на г-жа Йотова, че по тяхно време усвояването на ПРСР беше 3.5%. В момента е 35%, като договорирането вече надхвърля 70%. Почти 100% е усвояването на средствата по директните плащания", похвалиха се хората на Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови