Гуцанов осъди България в Страсбург за 40 000 евро

Елица Мартинова 15 октомври 2013 в 15:10 4066 12

Борислав Гуцанов при ареста му през 2010 г., Снимка: БГНЕС
Борислав Гуцанов при ареста му през 2010 г., Снимка: БГНЕС

Депутатът на „Коалиция за България“ Борислав Гуцанов осъди държавата в Страсбург заради незаконния му арест. Заради нарушението на правата му България е осъдена и ще трябва да заплати на Гуцанов сумата от 40 000 евро.

Това стана ясно на пресконференция на БСП във вторник.

Гуцанов, който бе общински съветник във Варна, бе арестуван на 31 март 2010 г. по подозрение, че е източвал пари от общинското дружество „Градски транспорт“. Той беше задържан в рамките на операция "Медузите", когато тежко въоръжени барети нахлуха в дома му.

Впоследствие обвиненията срещу него бяха снети, а у поддръжниците на БСП във Варна остана подозрението, че акцията е била целенасочена.

Гуцанов подаде жалба в съда в Страсбург, който тази сутрин се е произнесъл в негова полза. Едно от нарушенията на властите е, че са арестували Гуцанов показно пред семейството му.

„В решението на Европейския съд се акцентира особено върху изявленията на тогавашния вътрешен министър Цветанов, в които той с категоричност обявява виновността на Борислав Гуцанов. В резултат на всички тези действия българските данъкоплатци имаме дял в тези 40 000 евро, които държавата трябва да плати на г-н Гуцанов“, каза на пресконференцията днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!