Форум за Людмила Живкова в СУ събуди травмите от комунизма (снимки)

19 октомври 2012 в 15:05 4004 9

Живкова 6
Живкова 6

Научна конференция на Софийския университет "Свети Климент Охридски" предизвика протест в Ректората и реактивира обществено противопоставяне от началото на демократичния преход – на комунисти и антикомунисти.

Международният научен форум „Културното отваряне на България към света“, посветен на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, разгневи симпатизанти на традиционната десница и демонстранти издигнаха плакати "БКП, КПСС - вън от Алма матер" пред новата конферентна зала в Ректората на СУ.

Началото на конференцията беше отложено с час и половина, а дъщерята на Людмила Живкова Евгения напусна форума, въпреки че беше подготвила доклад.

Противоречивият форум

Предварително заявените теми и участници в научната конференция „Културното отваряне на България към света“ предполагаха едностранчиво и тенденциозно проследяване на обществената дейност на дъщерята на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Сред поканените лектори има множество приближени до Людмила Живкова фигури като Светлин Русев, Любомир Левчев и Гергина Тончева, както и интелектуалци и учени, които не крият левите си пристрастия.

Изненадани сме от политическия характер на случващото се. Конференцията не случайно се провежда в Софийския университет, защото става въпрос за историческа конференция, посочи Искра Баева, един от лекторите във форума.

Възмущение предизвика и появата на Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел в Шесто управление на комунистическите тайни служби.

Реабилитация или провокация

От друга страна десни интелектуалци и политици изразиха възмущението си от форума. Евродепутатът от ЕНП и преподавател по политически науки в Софийския университет Светослав Малинов коментира, че „комунистическият режим на БКП е обявен за престъпен със закон на българското Народно събрание“.

„Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет – един от символите на свободата. Първите опити да се оспори публично диктатурата се случиха в аудиториите на Алма матер. Българските студенти няколко пъти, в решителни за нацията моменти, окупираха университета и защитиха европейския ни път. Има нещо особено цинично, че се канят да честват един министър на диктатурата в същата сграда, в която студенти и преподаватели скандираха „Свобода!”. Онази свобода, която режимът на Живкови беше тъпкал толкова дълго време“, категоричен е Малинов.

Депутатите от Синята коалиция в българския парламент също излязоха с декларация „относно опита за реабилитацията на комунистическия режим от ректора на СУ „Кл. Охридски”.

Депутатите от Синята коалиция сме възмутени от опитите на ректора проф. Иван Илчев да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП. Т.нар. „научна конференция”, която Университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света, коментираха представителите на традиционната десница в България.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!