Финландия също ни блокира за Шенген

06 март 2013 в 09:51 2587 4

Ирландия иска България и Румъния в Шенген
Ирландия иска България и Румъния в Шенген

Финландия заяви, че ще блокира опитите на Румъния и България да се присъединят към Шенген.

Това съобщават днес финландски медии. Страната смята да заяви позицията си още преди срещата на външните министри на ЕС, на която ще бъде обсъдена темата за членството на България и Румъния в свободната зона за пътуване. 

Възражението на Хелзинки беше подкрепено и от Германия. Парламентът и финландското правителство заявиха, че нивото на корупция в България и Румъния е твърде високо, а двете страни не са успели да наложат върховенство на закона, което е предпоставка за влизането в Шенген, съобщи финландското онлайн-издание „Юле”, цитирано от "Фокус".

Вътрешният министър Пайви Расанен отхвърли обвиненията, че позицията на Хелзинки е свързана с проблема с източноевропейските бедни роми, които пристигат в страната.

Финландският министър заяви, че на първо място България и Румъния са били твърде лесно приети в ЕС. "Твърде много въпроси бяха оставени без отговори, и сега ние трябва да се справим с тях", заяви Расанен, изразявайки опасение, че корупцията в двете страни може да им попречи да обезпечават външните граници на ЕС.

Поредицата от откази за подкрепа на страната ни за Шенген, дойде малко преди оставката на кабинета "Борисов". Първи това направиха Холандия и Германия. Германският министър на вътрешните работи предупреди, че намерението на София и Букурещ да се присъединят към пространството без граничен контрол “ще претърпи неуспех заради вето на Германия”. В същото време Румъния изрази позицията, че отказът от приемането на двете държави в Шенгенската зона ще бъде повлиян от политическата ситуация у нас.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови