Един бежанец струва 364,41 лв. месечно, но получава на ръка само 65

Мая Младенова 26 октомври 2013 в 13:16 3073 3

Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор
Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор

Издръжката на един бежанец излиза на държавата точно 364,41 месечно, а като се прибавят идващите по линия на ЕС средства, издръжката става общо558,81 лева.

Сумите съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на запитване на OFFNews. 

Повод за запитването ни станаха различните суми, цитирани в публичното пространство за издържка на бежанец - от 65 до 1100 лева.

От общо 558,81-те лева, "на ръка" търсещите убежище имигранти получават само 65 лева. Сумата се равнява на гарантирания месечен доход у нас и не може да е по-висока, за да няма дискриминация спрямо българските граждани, обясниха от ДАБ.

Ето за какво се разходват останалите:

От бюджета на агенцията месечно са заделяни 364,41 лева, а по европроекти още 194,40 лева - сумирани, те дават общата месечна издръжка на имигрант, влязъл в страната в търсене на убежище. Справката е валидна за периода 1 януари-21 октомври 2013 г.

Първата сума (364 лева) се формира от преки и административни разходи. Преките включват ежемесечно изплащаната сума от 65 лв. на лице за основни жизнени потребности; преводачески услуги; пране на постелно бельо; санитарни и хигиенни материали; медицински консумативи за изследванията при настаняване в центровете и лекарства; режийни разходи (за ток, вода, отопление); дезинсекция, дезинфекция и дератизация на пощененията в центровете за бежанци; денонощна охрана; закупуване на легла и матраци; и засхтраховане на сградния фонд.

Административното перо покрива разходите за заплати и осигуровки на служителите и канцеларските материали. 

Издръжката, дошла по линия на ЕС, също е индиректна. Тя е отишла за ремонт на общо пет етажа в два блока на Регистрационно-приемателен център в София, оборудване на здравен кабинет и приемни. С евросредствата е оборудван и центъра в Баня - монтиран е дизелов агрегат, видеонаблюдение, обновена  е отоплителната система, изградена е детска площадка и е поставено осветление в двора. 

От началото на годината досега ДАБ е плучила 58 дарения от физически и юридически лица, но те не са били във формата на парични средства, сочи още справката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!