EК излезе с най-критичния си доклад за България (пълният текст)

Нели Чолашка 08 февруари 2012 в 12:32 1522 0

Премиерът Бойко Борисов   Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Европейската комисия излезе с най-критичния си доклад за България от години. Представянето на междинните доклади на комисията за напредъка на България и Румъния в прилагането на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност започна в 11:40 часа днес в Брюксел. Чете ги говорителят на ЕК Марк Грей.

Пълния текст на доклада вижте тук.

"Липсва задълбочен анализ на слабите места в правната система, както и в разследващите практики, свързани с борбата с престъпността и корупцията", пише в черновата на доклада за България, публикувана от Mediapool.

За първи първи път в документа дори не се казва, че има политическа воля за промени.

Критиките към съдебната система са тежки. Тя трябва да се реформира из основи и "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложение за реформа във Висшия съдебен съвет и прокуратурата".

„Това е своеобразни снимка на случилото се през последните шестте месеца“, обяви Грей. Той напомни, че докладите не включват политичeска оценка, която ще бъде направена през лятото.

В Румъния и България са необходими още действия в някои области, за да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия (ЕК) от юли 2011 г.

Реакция

„Приказките, които българи изговарят за държавата си в Брюксел и в Страсбург, всичко това се отразява в доклада", коментира сутринта премиерът Бойко Борисов.

„Най-тежките обвинения срещу България и за съжаление бих казал в доклада са намерили място, а той е технически доклад – това, което съм чул от българи да го говорят", обясни той.

Борисов се надява до юли българите да се обединят като нация и „да направим така, че да имаме добър доклад". Министър-председателят обвини бившия премиер Сергей Станишев, че „тича“ из Брюксел и петни името на България. По думите му Станишев ползвал информация от „червените социологически агенции“.

„Мисля, че ясно и точно критикувах и вътрешния министър за нападките върху съдебната система, самата съдебна система за бавене на някои от делата", каза още Борисов. Той напомни любимата си сентенция: "В ада на казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него".

Според холандския министър по европейските въпроси Бен Кнапен докладите показват напредък в България и Румъния, но все пак са необходими повече усилия в борбата срещу корупцията и организирана престъпност. Холандия предупреди преди време, че евентуално може да преразгледа позицията си за членството на България в Шенген след два положителни доклада на ЕК.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови