Дюните край Несебър не били дюни

29 януари 2013 в 09:01 3681 3

Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС
Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС

Земята, върху която се издига скандалният строеж в Несебър, не е дюни, а е горски фонд.

Това е заключението на Междуведомствената комисия за разглеждане на казуси със земя държавен горски фонд и увреждане на природата по южното Черноморие, назначена със заповед на областния управител Константин Гребенаров, съобщи „Дарик".

Докладът трябваше да бъде готов до края на миналата седмица. 

В комисията са получени 13 сигнала - 1 от Царево, 3 от Созопол и един от Поморие, които касаят изграждане на изкуствен остров в „Поморийско езеро". Във всички тях подозренията бяха, че са засегнати пясъчни дюни, но от комисията опровергаха тези предположения.

"След извършените проверки на обекти и терени на територията на кв. "Черно море" в община Несебър е станало ясно, че нито един от тях не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. В момента застроената част на кв. "Черно море" в гр. Несебър е върху земя от общинския горски фонд, за която през 2001 година е стартирала процедура по промяна на предназначението. Тази процедура още не е приключила. Събраната информация по казуса е изпратена на Министерство на земеделието и храните и на Изпълнителна агенция по горите за предприемане на действия съгласно правомощията които те имат по Закона за горите", съобщава в. "Сега", като се позовава на резултатите от проверката.

От администрацията обяснили също, че комисията, назначена от Гребенаров всъщност не се е занимавала с казуса около 29-те дка в кв. "Черно море", заради които избухна скандалът, тъй като те са били обект на работата на друга комисия, назначена от земеделският министър Мирослав Найденов.

Междуведомствената комисия обаче е разгледала подробно друг скандален случай - неправомерното завземане на поземлен поземлен имот в Община Несебър от компанията "Експрес турс", свързана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Фирмата е поискала промяна на статута за 2.5 декара горски фонд, които се намират в местността Кокала край Несебър. В свое разследване обаче сайтът "Биволъ" установи, че върху терена, за който "Експрес турс" е подала документи за закупване вече са изградени басейн и дървен бар. На 15 януари т.г. министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обяви, че не знае какво е построил върху въпросния терен Емил Димитров тъй като то не било "обект на Министерство на земеделието". "Ако има незаконен строеж – басейн или нещо друго, то трябва да бъде проверено от ДНСК и ДНСК да се произнесе", каза още Найденов.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!