Депутати си издействаха образователна екскурзия за шистовия газ

Елица Мартинова 10 октомври 2012 в 11:28 3096 1

Диан Червенкондев. Снимка: БГНЕС
Диан Червенкондев. Снимка: БГНЕС

Парламентът реши в сряда да удължи с шест месеца срока на действие на Временната комисия за проучване и анализ на добива на шистов газ.

От гласувалите 114 депутати, 83 бяха „за“, 30 бяха „против“, а един гласува с „въздържал се“.

Анкетната комисия бе създадена на 4 април. Задачата на депутатите в нея е да проучат и обсъдят дали технологията на фракинга отговаря на законовата рамка, регулираща дейностите по проучване и добив на подземни блага.

Предложението за удължаване работата на комисията дойде от депутата на ГЕРБ и председател на Комисията Диан Червенкондев.

Идеята предизвика размяна на остри реплики между управляващите и опозицията. Основна прчина за разногласията станаха последните няколко абзаца на Проекта, предвиждащи образователно посещение на Комисията в Полша, САЩ и Румъния.

„Това удължаване с шест месеца е свързано с големия обем информация, която предстои да обрабоите, или с големия брой пътувания? Защо наред с Полша, САЩ и Румъния не включите към дестинациите си и Марс - „Curiosity II”, коментира Христо Бисеров от ДПС.

Червенкондев защити дейността на Комисията, като подчерта, че досега участващите в нея депутати не са пътували никъде, а изхарчените средства за шест месеца са 180 лв.

Независимият депутат Георги Терзийски също атакува предложението на Червенкондев, като заяви, че това е поредният случай, в който кабинетът мени мнението си.

„Беше гласуван мораториум върху добива, веднага след това беше образувана комисия, която да различава добрите практики. Вашите добри практики са да стигнете до това, което да легализира добива на шистов газ. Не просто искате удължаване на срока, защото не сте готов с доклада. Предстоят екскурзии в Полша, САЩ, Румъния – тези екскурзии с народни пари ли считате да ги реализирате или ще бъдат командировка от Шеврон? Ако за шест месеца сте похарчили 180 лв., да считам ли, че за следващите шест месеца искате да си наваксате“, попита риторично Терзийски.

Представителят на „Коалиция за България“ Петър Курумбашев също бе категоричен, че предложението на Червенкондев не бива да бъде приемано. Той предложи парламентът да задължи Комисията да представи в едномесечен срок своя доклад и да прекрати дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови