Чиновници обричат болна от левкeмия лекарка

06 декември 2012 в 11:37 1274 0

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Лекарка с левкeмия бе обречена на смърт заради чиновници, които спрели лечението й по неясни причини,  съобщи bTV. За щастие, след дълги перипетии, жената успява да се оперира въпреки отказа да бъде финансирано лечението й. Сега тя ще съди държавата.

Всичко започва преди 1 година, когато д-р Нина Методиева и съпругът й Методи разбрали за тежката болест. Следва пътуване до Солун за потвърждение на диагнозата.

Лекарите в гръцкия град казват, че състоянието на Нина, която е психиатърка с 35-годишен стаж, е изключително тежко и й остават по-малко от 7 месеца живот, ако не започне химиотерапия.

Методи изпраща документи с искане за трансплантация на костен мозък до здравното ни министерство и точно тогава започват новите проблеми на семейството.

Междувременно лечението на Нина тече активно в Гърция. По думите на съпруга, избрали южната ни съседка, тъй като д-р Методиева владее перфектно гръцки език.

Съпругът неофициално е получил отговор от здравното министерство (МЗ), че лечението на Нина трябва да продължи в чужбина и ще бъде финансирано от бюджета на ведомството. Специалисти в областта изготвят заключението, което твърди, че Нина не може да се лекува у нас. Те предлагат на МЗ да финансира операцията в чужбина. Но този документ няма как да получи одобрение, защото е написан на ръка, не е подпечатан, а само подписан от лекарската комисия и не може да послужи пред гръцката болница.

След 4 месеца чакане семейство Методиеви получили официален документ от министерството, който цитира съвсем различни консултанти и чиновници, които твърдят, че Нина трябва да се лекува у нас, но тогава е вече прекалено късно, тъй като операцията е вече извършена. А финансиране няма. 

В крайна сметка на Нина Методиева е направена трансплантация, която струва 70 000 евро. Парите не са от МЗ, защото отговорът е дошъл месеци след направената животоспасяваща операция.

В случая става въпрос за нарушение на Комисията, тъй като срокът е едномесечен, а те са се произнесли след четири, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите.

В крайна сметка единствено решението на съпруга Методи Методиев операцията да се извърши и без финансиране от МЗ спасява Нина Методиева. Приятели помогнали на семейството да покрие разходите по животоспасяващата операция.

Лекарката ще съди държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови