Бутафорията за 5 милиона пред пещерата Леденика се срути

OFFNews 25 февруари 2020 в 19:40 22529 1

Един от бутафорните елементи пред пещерата

Рухна атракционен модул пред входа на пещерата "Леденика", алармираха от Община Враца. Няма пострадали туристи, според bTV. Според експертите тунелът от стиропор е паднал заради лоши метеорологични условия.

Имало е обаче и пукнатини по конструкцията, които са основната причина. За тях многократно е била сигнализирана фирмата изпълнител.

Предприети са действия за възстановяване на атракцията за нейна сметка.

Преди време край пещерата беше изпълнен европроект за пет милиона лева, който все още е в гаранция.

Атракцията е построена по проект „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика-туризъм без сезони“, финансиран от ОП „Регионално развитие“ (ОПРР), а сумата, на която е сключен е 5 093 951.63 лв., като безвъзмездната помощ от ЕС е 4 865 742.60 лв., от които 15% са за сметка на държавния бюджет, а участието от страна на община Враца е 228 209.03 лв. Целта на проекта е да привлече повече туристи от страната и чужбина на територията на община Враца и по този начин да раздвижи икономиката в Северозападния регион.

Срещу тази сума атракционите са боядисан тунел от гипсокартон, гипсови статуи, амфитеатър и др., и са неизползваеми съгласно становище на Дирекцията за национален строителен контрол от 2015 г. .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

25.02 2020 в 20:23

И този декор щял да привлече туристи и да раздвижи икономиката в Северозапада!? И какво има ли резултат? Някой да е виждал нови млади лица във Враца и околностите? Сега да накажат този, който е одобрил проекта, а не след 20 години някой с каскет да търси виновните за това.