Борисов не изял, а навъртял часовете за военните пилоти

28 септември 2012 в 13:29 1497 0

Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС

Само през тази година премиерът и негови министри са използвали на два пъти военно-транспортния самолет "Спартан" и 12 пъти са летели с вертолет "Кугър".

Тези полети са с обща продължителност 50 часа и 55 минути и струват на МО 251 569 лева, съобщава Mediapool, като се позовава на документи на Министерството на отбраната. 

Полетите са извън планови. Платени са с парите, които е трябвало да отидат за обучение на военни пилоти. Така излиза, че воаяжите на Борисов за рязане на ленти са изяли предвидените за обучение на летците пари.

"Това е плюс за министерството, в смисъл такъв - и без това летци на транспортни самолети и вертолети трябва да летят. Те изпълняват определен нальот, имат свой план. Този определен нальот и план те го правят - дали ще има пътници и пасажери или няма да има пътници и пасажери, те са длъжни да го направят, за това те получават заплата", коментира днес пред журналисти военният министър Аню Ангелов, като поясни, че не е наясно дали тези полети са платени или не.

Ангелов каза още, че всички министри, които ползват хеликоптерите, трябва да заплащат от бюджета на съответното министерство или ведомство, включително и Министерски съвет. По думите му изключение правят случаи при бедствия и аварии, на терористични актове, както беше случаят със Сарафово, в случаи на трансплантации на органи и при други случаи, когато се касае за човешки живот. В онези случаи на бедствия и аварии се заплащат от Междуведомствената комисия за ликвидиране на последствията. Само когато се използват от МО и от неговите структури само тогава не се заплащат. Министърът каза, че не може да отговори дали са платени или не и не знае за каква сума става въпрос. По негови думи до края на бюджетната година сигурно ще ги платят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови