Борисов: Образували са ми дело, защото охранявах Живков и царя

Мая Младенова 05 февруари 2013 в 10:58 4279 0

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов."

Това каза в коментар за "Дневник" премиерът Бойко Борисов за последния документ, публикуван за него в сайта "Биволь". Според изнесената информация на 24 февруари 1997 г. е било образувано дело за оперативно наблюдение на Борисов - тогава съсобственик на охранителната фирма "Ипон".

На въпрос защо в първото си изявление насочи следата за появяващите се материали към т. нар. кръг "Банкя", Борисов отговори: "Защото са бивши ченгета". Той подчерта, че не се притеснява от излизащите материали и добави, че "не е длъжен да им чете глупостите".

Попитан за коментар на изтичането на информация от службите на МВР, Борисов каза: "Това е дълга тема." Той посъветва да си припомним "как са му донесли на него докладите на службите за Сергей Станишев" . "Затова ги пускат материалите по такъв начин. Хората са си такива...", добави премиерът. 

"Оперативно интересните лица бяха Тодор Живков до неговата смърт, защото тогава БСП се тресеше - крилата на Добрев и Първанов се биеха с другото крило на Жан Виденов. Другото оперативно интересно лице е царят. Понеже бях добър професионалист, по едно и също време ме бяха предпочели за охрана и двамата. Костов и Атанасов ги тресеше такава треска дали царят ще се яви на избори или само ще се появи и ще си ходи", разказа Борисов.

Преди началото на КСНС Борисов даде обяснение и откъде идва названието „Буда“ – по думите му това е било името на следствието по случая с взривяването на джипа на тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова през 1997 г.

"Все пак логичен е въпросът откъде идва Буда. Знаете, че преживях едно нещастие. Мисля, че беше 97, когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва Буда.

В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Борисов, шеф на фирма "Ипон". И понеже делата се кръщават, така са го кръстили."

Кой вади документите? Това показва цялата организирана схема на дискредитация. Ако има 0,00001 процент вярно, нямаше президентът Обама и канцлерът Меркел да ме посрещат с военни почести", отсече Борисов.

Няколко неща ще ви кажа - аз съм ги ръководел службите - 5 години. Избирателно се пускат документи, въобще не искам да ги коментирам за тяхната автентичност. Много агенти съм направил и всичко, което пише в закона. След това 4 години ръководех ДАНС пряко.

По думите му няколко са важните неща, от това, което е чул, защото сценарият винаги е един и същ - "Дончева, Бриго, Атанасов" - един кръг хора, които излизат и изговарят нещо, което партийните им лидери, не можели да го кажат. "Видяхте как избирателно се пускат документи - първо единия, а другият, където има отказ, не се пуска, след това го пускат", коментира Борисов. След това се пускат други дела, които въобще не искам да коментирам за тяхната автентичност, каза Борисов.

Според премиера това се случва сега заради спирането на АЕЦ "Белене", с което са накърнени много интереси, и затова, че той е станал мотор на проекта "Набуко". Това са двете неща, които ги извадиха от равновесие и избързаха да го пуснат сега, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови