Борисов: Моля, не блокирайте пак Орлов мост

Вероника Шербанова 15 юни 2012 в 08:50 2284 3

Бойко Борисов се закани да уволнява полицаи, посегнали на протестиращи. Снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов се закани да уволнява полицаи, посегнали на протестиращи. Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите срещу промените в Закона за горите да не блокират отново Орлов мост.

 „Да отидат пред парламента, пред Министерски съвет, където искат в София, могат да протестират. Когато го затворят, полицията е длъжна да го отвори и веднага почват да се разхождат полицаи и младежи заедно в хватка, което ме ужасява“, заяви той в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

В замяна той обеща да уволни всеки полицай, посегнал на протестиращ.

Два дни по ред недоволни от приетите промени в Закона за горите блокират възловото кръстовище на Орлов мост в София. След намесата на полицията над 20 души бяха арестувани.

Протестите са предизвикани от промени в закона, които позволяват да се строят ски писти и лифтове в горски местности за максимален срок от 30 години, без това да променя техния статут. Тези промени влязоха в законопроекта, след като Цеко Минев – собственик на „Витоша ски“, заплаши да спре лифтовете, докато не му бъде позволено да разшири ски зоната над столицата. Според природозащитниците текстовете разрешават безконтролното изсичане на гори. Вчера Борисов нарече лобистки интересите на природозащитните организации. По думите му в закона няма нищо рисково и той е в полза на всички, които обичат зимните спортове и искат да имат „нормални съоръжения и да не се избиват на пистите“. Законът за горите ще подобри поминъка на хората от зимни курорти като Банско и Вършец, ще дойдат не само чужди и но и български инвеститори, допълни премиерът. Депутати, участвали в приемането на Закона за горите, настояват да се срещнат и да обяснят на протестиращите това, което пише в закона, за да спрат спекулациите, допълни Бойко Борисов. На тази среща и природозащитниците ще могат да изкажат своята теза. Ако успеят да се аргументират убедително, ще бъде обмислен вариантът за спиране на закона, каза той.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!