Блокaда на Орлов мост, камъни по полицията, счупени прозорци на НС (снимки+видео)

Владимир Йончев 18 февруари 2013 в 14:33 8715 19

Протестите в София Снимка: Сергей Антонов
Протестите в София Снимка: Сергей Антонов

Над 1000 демонстранти, скандиращи "Мафия", "Убийци", "Дянков даде оставка, Бойко е наред", "България, събуди се", блокираха точно в 18:30 ч тази вечер кръстовището на Орлов мост и спряха движението. По-късно протестиращите нападнаха с камъни полицията и счупиха прозорци на парламента, предаде репортер на OFFNews.

В същото време започна и мирно бдение пред Министерството на екологията в защита на природата в Пирин (виж по-надолу).

OFFRoad Radio предава протеста директно. Можете да го слушате тук, ако стриймът по-долу забива.

Ето хронологията на събитията:

Още преди 18 ч демонстранти мирно започнаха да се стичат към района на Орлов мост. Към 18 ч около 50 души с трибагреници се събраха в пешеходната зона до езерото "Ариана". Няколко микробуса с полицаи и патрулни коли има на всички улици от кръстовището. Някои от полицаите са с жилетки, палки и каски.

В 18:30 ч протестиращите запушиха всички платна на "Цариградско шосе", но движението само след броени минути бе възстановено, защото шествието продължи към Ректората на Софийския университет (СУ). За около десетина минути те стигнаха СУ и за кратко движението на кръстовището до университета бе блокирано. Демонстрантите продължиха към парламента, където обаче неформалният водач Янаки Ганчев заяви: "Тук ще ни затворят, хайде към паметника Левски". След призива му колоната, вече от над 2000 души към 18:45 ч, обгради задния вход на Народното събрание с викове "Оставка".

Сред множеството се забелязват много 15-16-годишни момчета, които малко преди 19 ч  започнаха да хвърлят камъни и бутилки към сградата на парламента. Започнаха и провокации към силите на реда, като техни представители бяха замеряни с дребни предмети, пръчки и др. Стигна се до сблъсъци с униформени, засега няма данни за по-тежки инциденти.

След като тълпата се оттегли, се видя, че няколко прозорци на парламента откъм задния служебен вход са били счупени от хвърлените камъни.

Полицията се опита да изтласка протестиращите назад, в посока градинката на Художествената академия.

Малко след 19 ч агенция "Фокус" съобщи, че полицията е задържала един от протестиращите - мъж на средна възраст. Според информация на OFFNews полицията е задържала настрана от тълпата мъжа и след разговор, той е бил освободен.

Междувременно, след като униформените изтласкаха блокадата на парламента доста назад, протестът обърна рязко посоката си и се насочи отново към Орлов мост, като по пътя си за няколко минути запуши движението на кръстовището пред Ректората.

Точно в 19:20 ч Орлов мост отново бе блокиран. Няма блокирани колони от коли и автобуси, превозните средства очевидно са били отклонени през други артерии. Към 19:35 ч хората тръгната по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" по посока НДК и така, макар че се изтеглят от Орлов мост, движението по кръстовището отново е възпрепятствано. Редиците на демонстрантите започват до оредяват, но все още по пътното платно вървят над 1000 души.

19:54 часа - Хората обръщат кофи по пътя си. Вече са останали по-малко от 1000 души, главно младежи. В момента шествието е между Попа и Френската гимназия.

Около 20 ч към протестиращите се включиха футболни фенове, които започнаха хвърлят павета срещу полицаите, бутат кофите с боклук и ги палят. Движат се към Руски паметник. Полицаите не са били подготвени за случващото се. Засега не се виждат линейки или ранени хора. Пристигат групи въоръжени полицаи, предаде наш репортер. Протестиращите се движат хаотично. Дори организаторът не е сигурен накъде ще отидат.

20.30 часа - Част от демонстрантите в момента са на Петте Кьошета и вървят към НДК. Полицията ги раздели на няколко групи и не позволява на хората от различните групи да се смесват. Полицията бие демонстрантите с палки, за да ги раздели.

До стотината демонстранти вървят около 30 души полицаи. Счупени са прозорците на две полицейски коли, няма пострадали цивилни коли. Полицаите се движат в кордон.

20.45 часа - Една от групите тръгна от градинката пред НДК в посока към Патриарха и после към Попа. Протестиращите излязоха на платното и блокират „Патриарх Евтимий“. Полицаите изтласкват протестиращите по „Г. С. Раковски“ към канала. Засега няма сблъсъци.

------

Със същия начален час - 18:30 - в София бе насрочен и екопротест. Организаторите на двете демонстрации обаче нямат нищо общо помежду си.

Пред сградата на екоминистерството на ул. "Гладстон" (зад площад Славейков) започна мирно бдение със свещи в защита на Пирин. Организатор е коалицията "За да остане природа в България", а поводът е, че утре ще се гласуват предложенията на община Банско за промени в режима на парка. Към 18:30 около 100 души дойдоха пред ведомството, повечето - със свещи в ръце. С малки кръгли свещички демонстрантите изписаха "SOS Пирин" пред входа на сградата. Първоначално участие бяха заявили над 500 души.

Тук през 2001 г. протестирахме около 300 души, когато се прие ОВОС-ът на ски зоната (докладът за екооценката на устройствения план на ски зона Банско – бел.ред.), разказа Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“. Това беше компромис.Тогава наши представители влязоха на среща с министър Евдокия Манева, тя беше посиняла от напрежение. Беше краят на мандата на правителството на Иван Костов и Манева трябваше да изпълни политическата поръчка на Цеко Минев (председателят на Българската ски федерация), и я изпълни.

Сега е краят на мандата на друго правителство и то също трябва да изпълни поръчката си. Но тук вече става въпрос за 64 % от територията на парк „Пирин“ (община Банско иска да разшири ски зоната, заради което обаче предложи отпадане на забраните за ски строителство в 2/3 от парка – бел.ред.)., каза Ковачев.

Тогава разговаряхме с Цеко Минев и първоначално той ни каза: проучили сме европейския опит, нека да решим нещата по европейски – колко, продължи екологът. След като казахме, че не ни интересуват пари, а ни интересува природозащитата, той ни заплаши: не си мислете, че можете да застанете срещу мен - мога да направя така, че паркът да престане да съществува.

Затова сме тук, за да не позволим това да се случи, ще се срещнем на следващия протест, приключи Ковачев.

По същото време други хора организират събиране по алеите край Орлов мост. Планът бе, ако се съберат достатъчно хора, да се блокира най-голямото софийско кръстовище точно в часа-пик.

Организатор на блокадата е Янаки Ганчев, от Асоциацията на потребителите на комуникационни и интернет услуги.

Ганчев стана известен на пресконференцията на "Булсатком" в разгара на войната между Би Ти Ви и кабелния оператор.

Ганчев изпрати до OFFNews и исканията на протеста, който организира. Цитираме ги дословно:

БРАТЯ БЪЛГАРИ,

НЕКА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ ВЕЛИК НАРОД СЪС СЛАВНО МИНАЛО И БЪДЕЩЕ!

Политиците и партиите в България, не работят за нас и в наш интерес!

Обществения договор - Конституцията, е нарушена от тези които сме избрали да ни представляват.

Системата на 23 годишният преход не само не работи, а тя е създадена такава.

Искаме един по-справедлив начин за организация на обществото в България. Имаме проблеми и трябва да ги решаваме ние, а не някой друг.

Да направим Промяната, сега и тук и изгоним политическата каста на 23 годишния псевдодемократичен модел.

Протестите прераснаха в Бунт срещу държавата която не защитава интересите на хората.

Всички протести в страната обявяват преминаване към гражданко неподчинение и присъединяване към започващата НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА!

Искаме незабавна оставка на Правителството!

Създаване на гражданско управление, съгласно чл. 1 на Конституцията, “Цялата държавна власт произтича от народа”

ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!

Нямаме нищо общо с този протест. Няма да отидем на него и ще призовем хората пред екоминистерството да не тръгват към Орлов мост, коментираха от коалиция "За да остане природа в България".

От 18:30 часа OFFNews ще предава на живо какво се случва на Орлов мост.

Видео от протеста - Част 1

Видео от протеста - Част 2

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!