Бедствено положение в Габрово, Трявна и Дряново

15 март 2013 в 11:18 2376 0

Поройни дъждове днес. Снимка: БГНЕС
Поройни дъждове днес. Снимка: БГНЕС

Продължава разчистването и възстановяването на материалните щети, причинени от силния ураганен вятър. Най-засегнати са областите Габрово, Велико Търново, Пловдив и Кърджали.

Бедствено положение е обявено в общините Трявна, Дряново и Габрово.

 Повече от три часа продължи разчистването на свлачището, блокирало тази нощ пътя Смолян- Мугла. Свлачището е предизвикано от снеготопенето и проливния дъжд. Следи се и нивото на водата в язовирите и реките. 

Във Велико Търново са сформирани комисии за оценки на причинените щети, които да бъдат депозирани в Националната комисия за защита на населението от бедствия и аварии. Към момента приоритетни са дейностите за възстановяване на електричеството. Вече е възстановено  електрозахранването на общините Дебелец и Килифарево. Има счупени стълбове в района на Пущево, Балван, Ново село и Ветринци. Стълбовете ще бъдат подменени и ще се предприемат мерки за възстановяване на мрежите за високо и ниско напрежение до края на деня, въпреки пресечените и трудно достъпни за техниката местности.  Аварийните екипи ще продължат работят в проблемните участъци и в събота и неделя.

На територията на Велико Търново сериозен остава проблемът със сградата на супермаркета на ул. "Ниш". Работи се за обезопасяване на сградата и отстранява на последиците  от разпокриване на откъснати се парчета от ламаринения покрив на супермаркета.

Жълт код е обявен в област Кърджали.

Паднал електрически проводник в с. Джанка уби две телета. Продължава отстраняването на паднали дървета. Отстранено дърво, което блокира пътното платно в района на ТК “Белите брези”.

Шестима огнеборци са отводнявали мазета на две заведения в Кърджали след проливния дъжд снощи. Спасителен екип от с. Подкова е обезопасил място на паднал проводник в село Китна.

Днес в източните райони на страната се очакват превалявания от дъжд, които ще преминат в сняг, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и температурите към 14 часа ще са в доста широки граници - от 4°-6° в Северозападна България до 16°-18° в югоизточните райони и ще продължат да се понижават.  В област Сливен е обявен код "оранжев" за опасно силни ветрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови