Банката на властта прехвърли 9.9% от акциите си на офшорка от Карибите

01 април 2013 в 19:09 3384 2

Цветан Василев. Снимка: БГНЕС
Цветан Василев. Снимка: БГНЕС

Офшорка от Карибите е взела 9.9% от акциите на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи в. „Капитал“ като се позова на седмичния бюлетин на Централния депозитар.

Купувач в сделката е DEWA International Ltd. Тя е придобила 9.9 % от акциите на компанията „Технологичен център - Институт по микроелектроника“ в КТБ – близо 600 000 акции срещу 54.4 млн. лева.

От банката потвърдиха информацията. „Разполагаме с информацията, с която и вие. Нямаме повече подробности към момента“, коментираха пред OFFNews от пресцентъра на КТБ.

Сделката все още не е отразена в електронната система "Дакси". Търговският регистър пък е в профилактика и не е достъпен през интернет.

До момента не е известен реалният собственик на офшорката и дали е свързан с мажоритарния собственик и шеф на надзора на КТБ Цветан Василев.

Новият акционер влиза в компанията в момент близо седмица, след като служебното правителство на Марин Райков обяви въвеждане на правила за управление на средствата на компаниите, чийто мажоритарен собственик е държавата. Идеята е да се въведат критерии за избор на доставчици на финансови услуги и да се прекрати досегашната практика предприятията да депозират без конкурс парите си в произволна банка.

Преди няколко години серия журналистически разследвания показа, че частната КТБ е съсредоточила огромна част от капитала на големите държавни дружества като Българския енергиен холдинг (т.е. всички държавни енергийни компании), оръжейното "Терем" и др.

Ден преди правителството да обяви инициативата си, се разрази медийна война между собственика на КТБ Цветан Василев и президента Росен Плевнелиев (автор на служения кабинет).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews