Българин избяга от робство в Гърция

17 юли 2012 в 10:00 1955 1

Ибрахим Рефик избяга от робски труд в Гърция. Снимка: БГНЕС
Ибрахим Рефик избяга от робски труд в Гърция. Снимка: БГНЕС

Българин успя да избяга от робство в Гърция.

47-годишният гастарбайтер Ибрахим Рефик от с. Окорш, община Дулово е бил държан в плен, за да работи във ферма в с. Крохотани - на 12 км от Солун, предаде БГНЕС. Заминал за Гърция на 10 януари. Собственикът не му платил и едно евро за 7-те месеца тежка физическа работа. 

Ибрахим бил държан заключен като в затвор в стая с решетки на прозореца с още двама българи. Гъркът им хвърлял по малко храна. Изключвал хладилника, за да не пият студена вода с обяснението "да не се разболеят".

Работата на Ибрахим и двамата братя била да захранват яслите на 800-те животни във фермата, да цепят дърва, да събират балирана люцерна.

"Връзват балите не със сезал, а с тел, всичко ме боли, по 24 тона на ден прехвърляхме, един цент не ни плати за тия кажи-речи 7 месеца", обяснява Ибрахим.

"Една вечер чорбаджията пропиля в казино 20 000 евро. Ядоса се, когато го попитах кога най-сетни ще ни плати. Той каза: "Свършете другата работа, па тогава."

На 4 юли сутрин, по тъмно, Ибрахим успял да избяга. Другите двама не успели.

"На другите двама - единият е от санданския край, другия от Исперих, чорбаджията им взе личните карти и шофьорските книжки, те не могат да избягат", обяснява Ибрахим.

Тръгнал пеш към Кулата. Хранил се само със сливи. Объркал пътя - вместо към Серес, се оказал на пътя към Драма. В района на планина Славянка вървял по кози пътеки от страх да не го застрелят гръцките митничари.

Извървял 270 км. Стигнал Промахон и минал границата с България миналата събота. Продължил за Благоевград.

Спи в града, където намери, от три дни се реди пред кръвния център на благоевградската болница. Иска да даде кръв, за да получи 50-60 лева, за да се прибере у дома.

За 7 месеца е стопил 30 килограма. Плаче, докато говори.

"Остават ми още 600 км, лошото е, че краката ми се подуха, не мога вече да вървя", казва Ибрахим.

Работодателят взел мобилния му телефон, Ибрахим вече не помни номерата, за да се обади на децата - син и дъщеря, и съпругата си. Дъщеря му го дарила с внуци близнаци.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови