Българи протестираха срещу масовото избиване на кучета в Румъния

14 септември 2013 в 17:31 6769 32

Български граждани против масовото избиване на кучета в Румъния    Снимка: Радила Радилова
Български граждани против масовото избиване на кучета в Румъния Снимка: Радила Радилова

Над 250 души се събраха пред румънското посолство в петък вечерта въпреки силния дъжд, за да протестират срещу избиването на бездомни животни в северната ни съседка.

Според протестиращите румънските власти проявяват нехуманно отношение към бездомните животни. Протестът бе пряко провокиран от факта, че в рамките на няколко дни хиляди улични кучета и котки бяха убити, по особено жесток начин, с официално разрешение от румънския президент Траян Басеску, обясниха присъстващите. 

Румънските власти предприеха евтаназия на бездомни животни след трагичен случай в 4-годишни дете. Протестиращите обаче контрираха, че обстоятелствата около смъртта на детето са противоречиви и може би става въпрос за криминален случай. Запознатите с подробности разказаха, че детето е починало при неизяснени обстоятелства - според различните версии момченцето е било нападнато от кучетата в парк, или е играло е с брат си в изоставена сграда, или е било намерено убито в чужд имот, а при аутопсията освен следите оставени от кучетата са били открити и следи от изнасилване – вероятно момченцето преди да бъде хвърлено на трите дворни кучетата е станало жертва на педофил.

От качените снимки обаче става ясно, че обявената евтаназия всъщност е пълно „изтребление” по най-жестоки и варварски начини, алармират защитниците на животните. Заповедта предизвиква вълна от агресия и садизъм сред румънските граждани – стига се до там, че 6-7 годишни деца позират с гордост до убитото от тях куче,  възрастни хора разпъват кучета на кръст, други ги задушават с найлони... и румънската държава нарича това „евтаназия”, коментираха още те. 

Представител от посолството не излезе сред хората от протеста.

Много от хората бяха довели своите кучета. Десетки плюшени играчки, свещи и чували – символизиращи румънските чували с убити кучета, бяха поставени пред сградата.  
Текст: Цветелина Борисова

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!