БАН с още 4 млн. лева от държавата, вдига двойно парите за научни степени

Александра Маркарян 22 май 2013 в 15:19 3051 0

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

Министерският съвет отпусна допълнително 4 млн. лева на БАН с решение на днешното си заседание.

Парите се пренасочват от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката. Те са за "подпомагане на дейностите по научно обслужване с висока обществена и държавна значимост", се казва в съобщението от пресслужбата на МС.

Средствата ще се разпределят от председателя на БАН между академичните институти и другите самостоятелни структурни звена на академията, извършващи научни изследвания и дейности с висока обществена и държавна значимост.

В същото време просветният министър и бивш директор на Геофизичния институт на БАН проф. Николай Милошев обяви, че от 1 юни в БАН ще бъдат удвоени възнагражденията за научни степени - доктор и доктор на науките, предаде БНР.

"Това не е крупна сума, много повече би ми се искало, това са 60 лева за малки докторски и 100 лева за големи докторски, които бяха досега. Ще се удвоят, разбира се, засега до края на годината. Да видим как ще бъде бюджетът за догодина, но все пак и това е нещо. Това е първа стъпка. Средствата са осигурени до известна степен от икономии.

Поради финансови затруднения повече от 10 години Академията не уважаваше достатъчно своите учени, каза председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров:

"Досега ни беше унизително. След като в другите университети сумите са тройни и четворни по-големи, надявам се, че по този начин българските учени от Академията ще разберат, че може да има и хубави мигове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови