„Антимафия“ иска оставка на Чобанов заради наркотрафика и контрабандата

05 юли 2013 в 19:49 3094 5

Агенция
Агенция "Митници". Снимка: БГНЕС

„В действията на Вашето правителство прозира явно нежелание за каквато и да е промяна в държавата, нежелание да се изправи срещу олигарсите и да се вземат мерки срещу контрабандата и наркотрафика“. Това се казва в отворено писмо на легия „Антимафия“ до премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов, управляващата партия БСП и ДПС.

„След повече от месец, Вие не само не показахте воля за промяна, а даже и не представихте мерки за подобряване на събираемостта и прекратяване на зловредните практики. Бихме желали да обърнем внимание, че плачевната картина с публичните финанси е наследена от некомпетентната политика на предишните двама финансови министри, ширещата се повсеместно контрабанда, митнически и ДДС-измами. Основна вина имат именно приходните агенции в лицето на ръководствата на НАП и Агенция Митници“, се казва в обръщението на неправителствената организация.

От „Антимафия“ упрекнаха финансовия министър за назначението на заместника на досегашния шеф на агенция „Митници“ Борислав Борисов за временно изпълняващ длъжността началник на митниците. Според организацията той е „солидарно отговорен за неработещата агенция и ниската събираемост“. Оттам посочиха още, че на официалния сайт на митниците умишлено не се публикува актуална информация за приходите от акцизи и задържаните цигари .

„За нас институционална стабилност означава да няма политическа чистка, да не бъдат уволнявани експерти и да не бъдат провеждани безсмислени конкурси. Също така означава да не се издигат фигури, доказали своя непрофесионализъм и допринесли за трагичното състояние на митниците и приходната част на бюджета“ заявиха от „Антимафия“ и призоваха за оставка на ръководството на финансовото министерство, което ръководи агенция „Митници“.

В писмото се казва, че с кадровата си политика кабинетът цели „запазване на статуквото, овладяване на митниците от олигарсите и се подготвя завръщането на компрометирани кадри от последните десет години“, което е „римейк на практиките от времето на НДСВ и г-н Милен Велчев. Ние тълкуваме действията на финансовия министър като желание и на Вашето Правителство за овладяване и консумиране на нерегламентирани парични потоци от контрабандни канали и международен трафик на наркотици, захранвали бившите управляващи. Г-н Танов и г-н Борисов са част от хората, които закриха самостоятелността на отделите за борба с наркотрафика.“

„Затова, ние се чувстваме задлъжени да Ви уведомим, че търпението ни към такъв тип симулации на тема борба с контрабандата, наркотрафика и ДДС-измамите е изчерпано. Правителството няма как да получи подкрепа, нито от нас, нито от международните ни партньори от ЕС и НАТО. Неслучайно и до момента такава подкрепа от тяхна страна е категорично отказана“, посочиха от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови