Анестезиолозите готвят протест срещу Здравната каса

Вероника Шербанова 07 март 2013 в 14:37 1394 0

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Анестезиолозите ще излязат на протест срещу Здравната каса, ако не бъде възстановено заплащането за тежкоболните пациенти, съобщи „Стандарт“.

Касата намали плащането за пациент в реанимация от 500 на 357 лева. Лекарите настояват да бъдат премахнати и редица въведени допълнителни изисквания за лечението на болните.

Анестезиолозите са отпуснали срок на НЗОК до 12 март, за да изпълни исканията им. В противен случай те ще излязат на протест.

На 28 февруари лекари излязоха на протест заради наложените от Касата лимити на клиничните пътеки и поискаха оставката на управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков. На извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше взето решение за връщане на старата методика за разпределение на средствата.

Лечебните заведения ще имат годишен прогнозен бюджет, като Надзорният съвет ще може да прави преразпределение на средствата на всеки три месеца. Въпреки това обаче болниците няма да могат да надвишават бюджетите си с повече от 5% годишно.

Личните лекари ще могат да дават с до 10% повече направления за специалист и за лабораторни изследвания, без предварителното разрешение на Здравната каса. Неусвоените направления ще могат да бъдат използвани през следващото тримесечие, а в случай на необходимост Касата ще отпуска и допълнителен брой направления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови