„Алфа рисърч“: ГЕРБ води пред БСП, избирателната активност расте

Елица Мартинова 18 април 2013 в 14:24 3227 7

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ запазва лека преднина пред БСП, а все повече хора изявяват готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това сочи проучване на агенция „Алфа рисърч“, поръчано от „Дневник“.

Изследването е направено в дните преди официалния старт на кампанията, който бе на 12 април. Проучването показва, че в началото на април ГЕРБ запазват преднина от около 5,6% пред БСП.

Въпреки твърденията, че протестите в страната са били срещу кабинета „Борисов“, „Алфа рисърч“ отчита покачване в доверието към ГЕРБ. Спрямо март подкрепата към бившите управляващи е нараснала от 21,9% до 22,5%. Обратна тенденция се забелязва при БСП. В сравнение с предходния месец, доверието към тях през април е спаднало от 17,4% на 16,9%.

Според анализа на „Алфа рисърч“ ръстът в подкрепата към бившите управляващи се дължи на мобилизация в редиците на симпатизантите им – предимно в по-големите градове, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Проучването показва, че БСП започва кампанията си при слаба мотивация на симпатизантите си. Според „Алфа рисърч“ отказът на червения председател Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от привържениците на левицата.

Социологическата агенция отчита укротяване на подема, който партия „Атака“ преживя покрай протестите през февруари. Към април формацията на Волен Сидеров събира 4,9% от гласовете на избирателите.

Забелязва се разпръсване на националистическия вот към други, по-малко партии – НФСБ (1,3%), „ГОРДа България“ (0,7%), ВМРО-БНД (1%).

Изслдването отчита традиционни нива на подкрепа за ДПС, които към април биха събрали 4,8% от гласовете.

Драстичен спад „Алфа рисърч“ отчита в представянето на „Движение България на гражданите“. Според проучването партията на Меглена Кунева е загубила цял процент подкрепа само през месец март и към април събира 2,9% от гласовете на избирателите. Социолозите посочват, че това най-вероятно се дължи на драмата около общинските структури на партията в Пловдив.

От „Алфа Рисърч“ отчитат значителен ръст в потенциалната избирателна активност. За по-малко от месец намерението за участието в изборите се е увеличило със 7-8% и вече достига до 60 % от анкетираните. Според изчисленията на агенцията това възлиза на около 3,5-3,6 млн. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови